« Žene
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
MANJAK AKTIVNOSTI

Sjedenje ženama povećava rizik od dijabetesa

Ako dnevno u sjedećem položaju provedete oko sedam sati povećavaju se šanse da obolite od dijabetesa tipa 2

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

muškarci i žene

,

dijabetes tip 2

,

sjedenje

Ako se bavite uredskim poslom, ili bilo kojim radom koji uključuje sjedenje, vrlo je teško izbjeći višesatno boravljenje u stolcu, no sjedilački stil života može kod žena povećati sklonost razvijanju dijabetesa tipa 2.

Istraživanje je pokazalo kako žene koje dnevno provedu oko sedam sati sjedeći u krvi imaju više markera koji upućuju na razvoj dijabetesa nego djevojke koje su aktivnije. S druge strane, kod muškaraca nisu zamijećene iste nuspojave.   

Studiju su proveli znanstvenici sa britanskog Sveučilišta Leicester i u eksperimentu je sudjelovalo 505 muškaraca i žena u dobi od 59 ili više godina. Volonteri su bili anketirani kako bi se utvrdilo koliko vremena tjedno provode u sjedećem položaju, a potom im se mjerila koncentracija inzulina i drugih spojeva u krvi koji su povezani sa nastankom dijabetesa.

Žene koje su sjedile najduže tokom dana, do sedam sati, imale najviše inzulina, hormona koji regulira šećer u krvi a povećana koncentracija pokazuje da tijelo postaje sve otpornije i da se dijabetes počinje razvijati.

Muškarci koji u prosjeku sjede više, od četiri do osam sati, nisu pokazivali nuspojave sjedilačkog stila života, a moguće objašnjenje za tu pojavu je da su momci aktivniji kada su na nogama te da možda manje jedu od žena dok su zavaljani u foteljama.


22.02.2012. 21:06:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh