« Biznis
objavljeno prije 15 godina
sitni tekst

SAD objavio rat karticama

Kongres prihvatio zakon o zaštiti korisnika kreditnih kartica

Više o

kamate

,

kreditne kartice

,

lihvarenje

Američki Kongres u srijedu je predsjedniku Baracku Obami uputio na potpisivanje zakon o zaštiti korisnika kreditnih kartica, kojim će se spriječiti banke i kartičarske kuće da samovoljno ili prikriveno kao do sada zaračunavaju razne naknade i povećavaju kamate korisnicima.

Predstavnički dom Kongresa u srijedu je uvjerljivo podržao zakon s 361 glasom za i 64 protiv, a dan ranije je u Senatu rezultat bio 90 glasova za i pet protiv. Zakon treba stupiti na snagu u veljači 2010.

Novi propisi zaštitit će potrošače od mnogih iznenađujućih naknada, uobičajenih u kartičarskoj industriji, poput naknade za prekoračenje limita, za plaćanje računa telefonski i slično. Osobama mlađim od 21 godine, bit će otežano dobivanje kartice.

"Mnogi Amerikanci ovise o kreditnim karticama kako bi prošli kroz sadašnju gospodarsku krizu, a danas su oni izborili divovsku pobjedu koja im osigurava zaštitu od praksi koje ih guraju dublje u dug, a što istodobno čini naše gospodarstvo snažnijim", rekao je predsjednik Odbora za banke, demokratski senator Chris Dodd.

Po novim propisima, vlasnike kartica morat će se obavijestiti 45 dana unaprijed o podizanju kamata, neće im se moći povećati kamate ako ne kasne s plaćanjem barem 60 dana, a ako šest mjeseci nakon toga uredno plaćaju, mora im se vratiti ranija kamata.

Novim propisima bit će zabranjene neke naknade, uvedeno bolje obavještavanje klijenata o plaćanju duga s kartice, a traži se i veća jasnoća kod ugovora s korisnicima, odnosno ograničenje tzv. "sitnog teksta".

Primjerice, obavijesti o stanju računa morat će sadržavati informaciju korisnicima o tome koliko će im trebati da poravnaju dug, koliko će pritom platiti na ime kamata i slično.

Zakon će uvesti široke promjene u kartičarsku industriju, od kojih je neke već ranije odobrila središnja banka Federalne rezerve. Kartičarske kuće su najavile da će očekivano smanjenje prihoda pokušati nadoknaditi kraćim uvodnim razdobljima s nižim naknadama za korisnike, povećanjem kamatnih stopa i naplatom više godišnjih naknada nekim korisnicima.

Zakonu je dodana i jedna nevezana mjera, koja je izazvala brojne kritike na račun popustljivosti demokratske većine. Naime, moćni lobi za pravo na nošenje oružja, uz pomoć republikanskog senatora Toma Coburna iz Oklahome, u zakon je ubacio odredbu po kojoj se dopušta nošenje napunjenog oružja u nacionalnim parkovima, što je do sada bilo zabranjeno. Ta je zakonska mjera izglasana sa 279 glasova za uz 147 protiv, a podržalo ju je čak 105 demokratskih kongresnika. Politički analitičari američkih TV mreža, komentirali su kako je demokratskim kongresnicima očito jasno da protivljenje oružanom lobiju nije dobro za političku karijeru. (hina/metro-portal)

21.05.2009. 11:13:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh