« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Nafta prešla 62 dolara za barel

Tome je pridonio američki pad zaliha nafte

(Corbis)
Više o

nafta

,

cijena benzina

 Cijena sirove nafta prešla je 62 dolara za barel po prvi puta u šest mjeseci, nakon što je izvješće američke vlade pokazalo da su strateške zalihe nafte i benzina u SAD-u pale višestruko više od predviđanja.

Zalihe su se smanjile za 2,11 milijuna barela na 368,5 milijuna u tjednu završno s 15. svibnja, objavilo je u srijedu ministarstvo energetike SAD.

Previđeno je smanjenje zaliha od 400.000 barela, prema istraživanju Bloomberg Newsa. Cijene su također narasle nakon rafinerijskih požara i nemira u Nigeriji koje su zaprijetile opskrbi, te zbog pada dolara koji potiče ulagače na kupnju sirovina.

"Pad zaliha sirove nafte i benzina jako je poticajan za tržište. Problemi u Nigeriji i poremećaji u rafinerijama pridonijeli su rastu cijena", izjavio je za Bloomberg Rick Mueller, direktor za tržište nafte tvrtke Energy Security Analysis Inc. iz Wakefielda, u Massachusettsu.

Sirova nafta za isporuke u srpnju rasla je za 1,94 dolara ili 3,2 posto, na 62,04 dolara za barel u 14,45 sati na robnoj burzi u New Yorku - NYMEX, što je najviša cijena od 10. studenoga 2009.

Terminske transakcije za naftu ove su godine rasle za 39 posto.

"Ako su ljudi bili iznenađeni kako se sirova nafta brzo pomakla s 50 na 60 dolara, onda će biti stvarno šokirani kad vide kako će brzo dostići 70 dolara", izjavio je Nauman Barakat, potpredsjednik za energente tvrtke Macquarie Futures USA Inc. iz New Yorka.

Američke zalihe benzina pale su za 4,34 milijuna barela na 204 milijuna. Predviđen je pad od 1,2 milijuna barela, prema prosjeku procjena 15 analitičara u istraživanju Bloomberg Newsa.

Ukupna dnevna potražnja za gorivom u SAD-u bila je prosječno 18,3 milijuna barela u četiri tjedna završno s 15. svibnja, pokazuju podaci ministarstva energetike.

Rast cijena nafte odražava se i na cijene benzina na američkim crpkama, koje posljednje dva mjeseca bilježe stalni rast. Prema podacima Američkog autokluba AAA, prosječna cijena benzina u srijedu je bila 2,334 dolara za galon (3.78 litara), odnosno 3,33 kuna za litru, dok je prije mjesec dana prosjek iznosio 2,058 dolara za galon. (hina/metro-portal)

21.05.2009. 10:00:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh