« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
apel

Slovenija ponovno nagovara na 'kupnju slovenskoga'

Život u izolaciji nije ekonomski isplativ

(Andreja Trpčić, CROPIX)
Više o

Kupujmo slovensko

,

slovenski proizvodi

Poslovna udruga slovenske prehrambeno-prerađivačke industrije obnovila je svoju lanjsku akciju "Kupujmo slovensko", kako bi u vrijeme ekonomske krize uvjerila potrošače da kupovanje domaće hrane doprinosi smanjenju porasta nezaposlenosti, piše u četvrtak slovenski tisak.

Anketa koju je u četvrtak objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik" pokazuje da najveću nacionalnu osjetljivost, kad je riječ o hrani, Slovenci pokazuju prema mesu i mlijeku, a najmanju prema tjesteninama, te alkoholnim i bezalkoholnim pićima. Mlijeko i mliječne proizvode isključivo domaćeg izvora kupuje 62 posto kupaca, a domaće meso i mesne prerađevine 54 posto. Najmanje se pak pazi na podrijetlo pekarskih proizvoda, tjestenina, te alkoholnih i bezalkoholnih pića, gdje manje od deset posto kupaca pazi na to odakle dolaze ti proizvodi, pa vode računa prvenstveno o cijeni, pokazalo je istraživanje u kojemu je sudjelovalo 350 ispitanika. Udruga proizvođača hrane potiče svoje članove da proizvode opreme oznakom "S", koja jamči da su u hrani isključivo slovenske komponente.

Istraživanje potrošača pokazalo je kako njih 60 posto nije bilo upoznato s akcijom promicanja kupovine domaće hrane, koja je pokrenuta u svibnju prošle godine. Zato je ovogodišnja kampanja naglašenija i odvija se pod geslom "Kupujmo slovensko - tako ćemo pomoći jedni drugima i sačuvati radna mjesta". Vjeruje se da će tako biti povećane socijalna osjetljivost i solidarnost kupaca u vrijeme ekonomske krize koja je imala teške posljedice i u Sloveniji. Tako su nedavno u stečajevima završile i nekad jake prehrambene kompanije poput "Pomurke" i "MIP-a", dok teškoće ima i "Kolinska" kao dio Istrabenz Holdinga koji ima velike dugove prema bankama. (hina/metro-portal)

21.05.2009. 11:19:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh