« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
ZAPAMTITE!

Novo označavanje goriva na benzinskim crpkama u Hrvatskoj

Nova oznaka će potrošačima govoriti koliki je maksimalni postotak etanola u gorivu (E5 do 5 posto, E10 do deset posto...), odnosno biogoriva u gorivu

Koliko etanola ima u gorivu
Koliko etanola ima u gorivu (Automania)
Više o

gorivo

,

oznake

Od sredine listopada na svakom pištolju za gorivo i mjernom uređaju za gorivo na benzinskoj crpki, kao i na već spomenutim novim vozilima, stajat će posebne oznake. Uz svaki motorni benzin stajat će oznake poput E5, E10 ili E85 na primjer (standardizirana kružnica i slovno-brojčana oznaka, na slici).

Ona će potrošačima govoriti koliki je maksimalni postotak etanola u gorivu (E5 do 5 posto, E10 do deset posto...), odnosno biogoriva u gorivu.

Vrijednost etanola je važna, jer mnogi motori automobila ne reagiraju najbolje na više vrijednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale (plastika, guma, aluminij...). Procjena je, naprimjer u Njemačkoj, da 90 posto svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema. Prema svim izvorima, najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu će biti E5, što znači za motor najmanje agresivnih do 5 posto etanola u gorivu.

Preporuka je, također, da vlasnici svih starijih vozila pitaju distributere koju količinu biogoriva podnosi njihov automobil - kako bi mogli točiti ispravno gorivo. To se odnosi i na dizelska goriva.

Više pročitajte na portalu Automania.hr

28.07.2018. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh