« Kazalište
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
TEATAR.HR

Nominacije za Teatar.hr Nagradu Publike 2013

Nakon mjesec dana glasanja u prednominacijskom razdoblju, ljubitelji izvedbenih umjetnosti odabrali su nominirane za druge po redu Teatar.hr Nagrade Publike

Glasajte za svoje favorite
Glasajte za svoje favorite (Teatar.hr)
Više o

glasanje

,

Teatar.hr

,

nagrade publike

Točno u podne 2. studenog objavljene su nominacije za jedine domaće nagrade u izvedbenim umjetnostima o kojima odlučuje isključivo publika. Nakon jednomjesečnog prednominacijskog razdoblja, gledatelji su odabrali svoje favorite u deset kategorija, a o najboljima među njima odlučit će elektronskim glasanjem do 19. studenoga točno u 12 sati na adresi nagrada.teatar.hr

Imena dobitnika bit će objavljena na ceremoniji dodjele koja će se održati 20. studenog u Velikom pogonu Tvornice Kulture, a koju će i ove godine voditi Nina Violić i Miran Kurspahić. Bit će to jedinstvena prilika za druženje publike s njihovim omiljenim kazalištarcima, ali istovremeno i rođendanska zabava najstarijeg neovisnog domaćeg portala u kulturi, te veliki koncert brojnih domaćih glumaca koji su prošle sezone u kazalištu svirali i pjevali, kao i s glazbenicima koji su proteklih sezona za i u kazalištu - stvarali.

Iako još uvijek ne otkriva imena izvođača, umjetnički ravnatelj dodjele, Vedran Peternel navodi kako će "svi glazbeni brojevi na ovogodišnjoj ceremoniji biti - premijerni, odnosno da će publici predstaviti dosad neviđene glazbene suradnje kazalištaraca i glazbenika".

Partneri dodjele ove su godine SPANTvornica kultureROKAJ Produkcijski Sistemi, Televizija Student, Studio Mila te Radio 808 čiji je provjereni Sound System zadužen za dobre vibracije i zabavu nakon završetka službenog programa.

Ulaznice za dodjelu već su danas dostupne na svim prodajnim mjestima Tvornice kulture, ali i on-line - ovdje, a sav prihod od njih bit će namijenjen  financiranju portala Teatar.hr.

Nominirani su:

-          predstava godine 
nagrada se dodjeljuje za najbolju predstavu po izboru publike bez obzira na žanr, format ili ciljanu publiku, odnosno za nju istovremeno konkuriraju i dramske i operne i plesne predstave, kao i one namijenjene djeci mladima, te one namijenjene odraslima

 • Galeb
  produkcija: ZKM, redatelj: Bobo Jelčić
 • Michelangelo
  produkcija: HNK Zagreb, Mittelfest, Pandur Theaters, redatelj: Tomaž Pandur
 • Tartuffe
  produkcija ZKM, redatelj Jernej Lorenci

-          izvođač godine
za nagradu mogu konkurirati svi izvođači iz produkcija koje zadovoljavaju temeljne kriterije nagrade, bez obzira jesu li igrali glavne ili sporedne uloge, te da li su ih ostvarili u dramski, plesnim, opernim ili nekim drugim formama. Izvođač ne mora biti hrvatski državljanin.

-          izvođačica godine
za nagradu mogu konkurirati sve izvođačice iz produkcija koje zadovoljavaju temeljne kriterije nagrade, bez obzira jesu li igrali glavne ili sporedne uloge, te da li su ih ostvarili u dramski, plesnim, opernim ili nekim drugim formama. Izvođačica ne mora biti hrvatska državljanka.

-          redatelj / koreograf godine
za nagradu mogu konkurirati samo samo oni redatelji odnosno koreografi koji su neosporno glavni autori predstave, dakle ne i npr. koreografi u dramskim predstavama. Za nagradu mogu konkurirati i autori koji nisu hrvatski državljani/državljanke.

-          najbolji novi tekst 
a nagradu mogu konkurirati samo originalni tekstovi za izvedbu - drame, postdrame i nedrame, ali ne i adaptacije, hrvatskih državljana i državljanki, a koji su praizvedeni u zadanom razdoblju, u skladu s temeljnim propozicijama nagrade ili na radiju.

-          nezavisno kazalište godine
nagrada se dodjeljuje za ukupna postignuća u sezoni, a za nju konkurirati mogu samo pravni subjekti upisani u Očevidnik kazališta, kao i plesne skupine u čijem vlasništvu ni na koji način ne participiraju država ili jedinice lokalne samouprave.

 

-          festival godine 
nagrada se dodjeljuje za najbolje osmišljenu i realiziranu sezonu domaćeg festivala

-          osoba godine
za nagradu mogu konkurirati svi profesionalci članovi hrvatskih strukovnih udruga s područja izvedbenih umjetnosti, izvođači i autori predstava koje zadovoljavaju temeljne kriterije nagrade, kao i ravnatelji i drugo osoblje subjekata upisanih u Očevidnik kazališta, kao i plesnih skupina i festivala. Nagrada se dodjeljuje za pozitivna postignuća u nominacijskom razdoblju, a nominirane osobe moraju biti hrvatski državljani.

-          najprecjenjenija produkcija godine
nagrada se dodjeljuje predstavama čiji je doživljaj, po sudu publike, u golemom nesrazmjeru s medijskom i kritičkom recepcijom iste. Za nagradu mogu konkurirati sve predstave koje zadovoljavaju temeljne kriterije nagrade, bez obzira na žanr, format ili ciljanu publiku, odnosno za nju istovremeno konkuriraju i dramske i operne i plesne predstave, kao i one namijenjene djeci mladima i one namijenjene odraslima.

 • Aida
  produkcija: HNK Rijeka, HNK Zagreb, redatelj: Balázs Kovalik 
 • Fine mrtve djevojke
  produkcija GDK Gavella, redatelj: Dalibor Matanić 
 • Michelangelo
  produkcija: HNK Zagreb, Mittelfest, Pandur Theaters, redatelj: Tomaž Pandur 
 • Otac hrabrost
  produkcija: Dubrovačke ljetne igre, redatelj: Boris Bakal 
 • Ukleti Holandez
  produkcija: Splitsko ljeto, HRT, redatelj: Branko Brezovac

-          skandal godine
u konkurenciju ulaze osobe i događaji koji su na negativna način obilježili domaće izvedbene umjetnosti i sustav njihova funkcioniranja u nominacijskom razdoblju. Nominirane osobe moraju biti hrvatski državljani, dok eventualni pravni subjekti moraju biti registrirana u Hrvatskoj u skladu s primjenjivim propisima.

*zbog iznimno velikog nesrazmjera pristiglih glasova u odnosu na druge prijedloge, u ovoj su kategoriji samo tri nominacije

 • (ne)izbor intendanta HNK Zagreb
 • procedura donošenja izmjena i dopuna ZOK-a
 • zabrana plakata za 'Fine mrtve djevojke'

Publika za nominirane može glasati od 2. studenog u 12 sati do 19. studenog u 12 sati, na adresi: nagrada.teatar.hr

05.11.2013. 18:28:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh