« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
RECENZIJA

Nokia 7.1 recenzija

Dobre specifikacije za manje zahtjevne korisnike, sigurne nadogradnje i čist Android sustav upakirani u elegantnom i kvalitetnom kućištu

Nokia 7.1 daje puno za malo love
Nokia 7.1 daje puno za malo love (Sanja Ledinek)
Više o

karakteristike

,

kamera

,

recenzija

,

specifikacije

,

Nokia 7.1

Nekoliko generacija odraslo je s mobitelima tvrtke Nokia koja je 14 uzastopnih godina bila globalni prvak u prodaji dok zbog pogrešne politike upravljanja nije došlo do kolapsa. Međutim, brend nije ostao u sjeni zahvaljujući tvrtki HMD Global. Iz novije ponude uređaja na testu imamo Nokia 7.1 model.

Prethodno testirani Nokia 7 Plus ugodno me je i pozitivno iznenadio jer se pokazao kao dobar mobilni telefon. Iako ovaj model nije njegov nasljednik i ne postoji ništa iznenađujuće u specifikacijama, djeluje osvježavajuće u svim aspektima. Koliko kao takav može dati dodatnog zamaha novom/starom brendu? Kako se ponaša dok se koristi svaki dan? Idemo pogledati.

Nokia 7.1 osnovne tehničke specifikacije

  • Dimenzije: 149,7 x 71,18 x 9, 14 mm

  • Masa: 160 g

  • Ekran: IPS, 5.84 '' , 19: 9 , PureDisplay

  • Mobilna platforma: QualcommSnapdragon 636

  • GPU:

  • Memorija: RAM 3 ili 4 GB / interna 32 ili 64 GB + microSD kartice

  • OS: Android 9.0

  • Kamere

Dual kamera: 12 MP, 2PD / AF / f1.8 / 1.28 µm; 5 Mn, FF / F2.4 / 1,12 mikrona ; Dual LED bljeskalica

Prednja: 8 MP F2.0

  • Mreža: LTE Cat. 6, 300 Mbps ( preuzimanje) / 50 Mbps (slanje)

  • Povezivost: Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac; Bluetooth 5.0 ; GPS / AGPS + GLONASS, NFC, 3,5 mm audio

  • Baterija: 3060 mA

  • Ustupio : HMD Global

Cijena (siječanj 2019.): od 2.274,00 kn - 3.556,00 kn ovisno o memorijskom kapacitetu i trgovcu

Dizajn i kvaliteta izrade

Nokia 7.1 odiše materijalima uzorne kvalitete. U crnom izdanju donosi utisak elegancije i luksuza, osobito gledamo li na stražnju sjajnu staklenu površinu.

Prelaskom prstima po bridovima ne možete osjetite gdje se spajaju stakleni paneli i okvir od aluminija fino brušen dijamantnim pločama i dvostruko anodiziran. Sve to skupa ostavlja odličan prvi dojam i pokazuje u kojem smjeru ide nova Nokia. Ukupna ergonomija je vrlo dobra, korištenje uređaja jednom rukom nije neki problem, a tipke su standardnog rasporeda. 

Na desnom boku su tipke za uključivanje/isključivanje rada i podešavanje glasnoće. Lako se dohvaćaju palcem desne ili kažiprstom lijeve ruke. Vrh uređaja ima 3,5 mm analogni priključak za slušalice i mikrofon za poništavanje buke. 

Što se tiče lijeve strane, imamo utor za ladicu koja prima dvije SIM kartice (obje rade s 4G mrežama) ili jednu SIM i drugu microSD memorijsku karticu.

Donji brid rezerviran je za zvučnik, glavni mikrofon i USB Type-C priključak.

Atraktivnost stražnje strane nekima bi mogla umanjiti hiperosjetljivost na otisak prstiju i klizavost. Na ovom dijelu kućišta imamo vertikalno postavljene dvostruke objektive kamera uzdignute 1,2 milimetra iznad površine.

Ispod njih, bliže sredini je kapacitivni senzor otiska prsta. Radi vrlo brzo i uz minimalne pogreške. Ova biometrijska metoda nadopunjena je i sustavom za prepoznavanje lica (Pametno zaključavanje). Proces otključavanja zahtijeva dva dodatna koraka: pritisak na tipku za uključivanje rada i povlačenje prstom prema gore od dna zaključanog zaslona kako bi se prikazao početni zaslon.

Prednjica se uklapa u dizajnerske trendove 2018. godine. Corning Gorilla Glass 3 sloj donosi joj određeni stupanje otpornosti na udarce i ogrebotine. LCD zaslon zaobljenih kutova zauzima 80,15 % ukupne površine. 

Iznad ima usjek u kome su senzor svjetline, slušalica za razgovore i prednja kamera. Usjek nije pretjerano velik, pa nije bilo mjesta za prikaz postotka baterije u statusnoj traci. Za dobivanje ove informacije umjesto da samo bacite pogled, morate prstom spustiti statusnu traku. Zašto jednostavno, kada može komplicirano? Želite li iz nekog razloga maskirati urez standardnom crnom trakicom potrebno je aktivirati opcije za razvojne programere i od tamo to učiniti. 

Na dnu, ispod zaslona je relativno široka margina s Nokia logotipom. I to bi bilo to!

Zaslon

Nokia 7.1 dolazi s 5,84-inčnim zaslonom IPS matrice razlučivosti 2.280 x 1.080 piksela gustoće 432 ppi. Prikaz teksta je relativno oštar, široki kutovi gledanja nisu loši. Razina kontrasta mjeri 1500: 1 dok maksimalna svjetlina 550 cd / m 2

Senzor svjetline povremeno malo kasni u izmjeni, osobito kada treba podići razinu svjetline. Vjerovatno s je uzrok mehanizam zvano

'Prilagodljiva svjetlina' kojem očito treba određeno vrijeme kako bi naučio naše navike I željene razine svjetline u različitim okruženjima. Zaslon se može probuditi i dvostukim tapkanjme te podržava do 10 simultanih dodira prstima. Preciznos i odziv su odliči. Tu je I "Ambient Display" je izvorno dizajniran za prikaz trenutnog vremena i obavijesti na pametnom telefonu bez potrebe za odlaskom na početni zaslon. Boje su dobro kalibrirane, ali ako nisu po vašem ukusu, u postavkama nažalost nema opcije za njihovo podešavanje. Samo možete uključiti tzv. noćno svjetlo.

Ipak, nisu sve specifikacije baš posve standardne. Za bolju kvalitetu prikaza zaslon ima PureDisplay tehnologiju. Teoretski, podiže razinu dinamičkog kontrasta, stvara življe boje i živopisnije detalje u odnosu na tipični LCD. Osim toga nudi HDR10 opciju koja konvertira, u stvarnom vremenu, prikaz standardnog dinamičkog raspona (SDR) u slične efekte kao što ima široki dinamički raspon (High Dynamic Range ), čak i ako sadržaj nije tog tipa.

Upotreba uređaja na dnevnoj bazi i testovi pokazali su mi da pretvorba nije čudesna jer je za dobivanje kvalitetne HDR razine svjetline i kontrasta potreban AMOLED ekran ili IPS LCD visoke klase i vršne svjetline, a ne srednje kao što ima naš model. Također, kada gledate YouTube ili Netflix HDR sadržaje, nema mogućnost reprodukcije efekata. Dakle, ne možemo govoriti o punom HDR-u.

Performanse i produktivnost

Nokia 7.1 koristi hardversku platformu Qualcomm Snapdragon 636. Poznata nam je iz recenzije Xiaomi Redmi Note 5 modela. CPU koristi osam Kryo 260 jezgri u dva klastera ( 4 x s taktnom frekvencijom 1,8 GHz + 4 x s taktnom frekvencijom 1,6 GHz). Za grafiku je zadužen podsustav Adreno 509. Kapacitet radne LPDDR4X dvokanalne memorije je 3 GB i 32 GB interne eMMC 5.1. Proširiva je MicroSD karticom. Nećete moći prebaciti aplikacije, samo multimedijske datoteke i eventualno neke igre.

Komponente zadovoljavaju potrebe svakodnevnog rada kao što su komunikacija na društvenim mrežama, surfanje, slanje/primanje e-pošte ili gledanje videozapisa na YouTube kanalu. Sve radi brzo, osjeti se učinak novih (ART) promjena u OS-u koje rezultiraju povećanjem učinkovitosti, ali dok to RAM dopušta. Zato se nemojte iznenaditi na koju sekundu čekanja kada otvarate aplikacije ili se prebacujete s jedne aplikacije na drugu. Međutim, sviđa mi se odvođenje topline koje izvrsno funkcionira i nema problema s prigušivanjem što je potvrdio 15-minutni CPU Throttling test .

Benchmark rezultati

  • AndroBench: brzina sekvencijalnog čitanja 265.39 MB / s, brzina sekvencijalnog pisanja 238.88 MB / s

  • GeekBench 4 v 4.3.1: single score 1 257 bodova, multi score 4910 bodova

  • 3DMark Sling Shot: 1.469

  • 3DMark Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1: 947

  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan: 759 bodova

  • PCMark za Android Work 2.0 - 5.922

Igre

Manje zahtjevne igre odlično rade. Za zahtjevne 3D igre performanse nisu toliko dobre. Na primjer, ako želite gladak rad i uravnoteženu kvalitetu slike za PUBG Mobile ili Asfalt 8, trebat ćete odabrati najnižu kvalitetu grafike.

Komunikacija

Oba SIM utora rade s 4G mrežama i X12 LTE modemom (Cat 13/12, 300 / 150 MBit). Što se tiče bežičnih modula, na popisu su Wi-Fi (802.11a / b / g / n / ac), Bluetooth 5.0 (s aptX), NFC (s Google Pay podrškom), i GPS/A-GPS, GLONASS i BeiDou za navigaciju. Nemam nikakvih primjedbi na njihov rad.

Zvuk

Kvaliteta telefonskih razgovora je u redu. Zvuk koji reproducira glavni zvučnik na dnu uređaja je jasan i kvalitetom u razini većine konkurenata u klasi. Iako mrvicu tiši. Na najvećoj jačini ima prisutnu distorziju, ali ne izrazito neugodnu. Od basa i visokih tonova ne trebate očekivati previše.

Priključivanjem žičanih ili Bluetooth slušalica nema negativan utjecaj na kvalitetu zvuka. Dapače, podiže se na višu razinu.

Baterija: izdržljivost / punjenje

Baterija je Li-Ion kapaciteta 3.060 mAh (11,63 Wh 3,8 V). S prosječnim korištenjem ovaj kapacitet trebao bi biti dovoljan za jedan radni dan od 7-24 sata i ništa više. Intenzivni korisnici poput mene trebali bi pripremite vanjsku bateriju ili ponijeti punjač prilikom izlaska iz kuće. PC Mark test baterije izmjerio je 9 sati i 36 minuta neprekidne uporabe od 100 - 20 posto. Uključenom punjaču od 18 W treba 2 sata I 4 min ute da napuni bateriju.

Operativni sustav i aplikacije

Nokia 7.1 pripada Android One taboru, pa je tako GUI gotovo identičan izvornom Android sučelju s jedva primjetnom količinom softvera tvrtke Nokia. U vrijeme pisanja ove recenzije aktualni sustav je Android 9.0 Pie sa sigurnosnom zakrpom od 1.prosinca 2018. Nema bloatwarea, beskorisnih značajki ili aplikacija iste namjene. S Android 9 stigle su brojne promjene. Navigacija sučeljem temelji se na gestama i virtualnim tipkama koje su također doživjele promjene. Tako je tipka "Početak" (Home) poprimila ovalni oblik, dok je ona za prikaz nedavnih aplikacija potpuno nestala. Tipka "Povratak" i dalje ostaje, ali samo kada ste u nekoj drugoj aplikaciji, ne na početnim zaslonima. 

Gesta klizanja i otpuštanja tipke "Početak" prebacuje vas na prethodno korištenu aplikaciju, klizanje i držanje pretvara u klizač omogućujući brze prijelaze kroz više nedavno korištenih aplikacija. Pritiskom i držanjem ove tipke otvara se Google pomoćnik. Pomicanjem prstom od dna zaslona prema gore pokazuje se "ladica" aplikacija na čijem je vrhu posljednjih 5 korištenih.

Što se tiče ostatka sučelja, postavki i funkcija spomenula bih još nekoliko meni interesantnih:

  • obavijesti na čekanju su odvojene od brzih postavki razmakom od nekoliko piksela

  • modificirani način rada "Ne ometaj": utišava sve pozive i obavijesti, ali i vizualne prekide kao što su obavijesti koje se često pojavljuju na zaslonu

  • digitalna ravnoteža: prikuplja podatke o korištenju pametnog telefona kako bi vam se npr. pokazali podaci koliko ste puta otključali telefon, ukupan broj primljenih obavijesti po danu, vrijeme provedeno u radu s nekom aplikacijom itd. 

  • timer za aplikacije: omogućava postavljanje vremenskih ograničenja za aplikacije koje koristite duže vrijeme (u biti je izvrsna opcija za kontrolu vremena kada dijete koristi uređaj za igranje)

  • blokiranje određenih vrsta obavijesti u samom sustavu

  • jednostavniji način snimanja zaslona i njihovo uređivanje i dijeljenje odmah nakon njihovog snimanja

  • 157 novih emojija uključujući i emotikone koji uključuju rod, kao i nekoliko manjih podešavanja emoji dizajna

  • tipkovnica je standardna GBoard (naravno, zamjenjiva je bilo kojom drugom). 

Kamere: foto i video mogućnosti

Sučelje kamera je potpuno funkcionalno s nekoliko načina snimanja koji odgovaraju razini većine modernih pametnih telefona: HDR (aktiviran po defaultu), Nokia Bothie, snimanje panorama ( horizontalne i vertikalne), istovremeno snimanje fotografije s prednjom i stražnjom kamerom, profesionalni način rada za napredne korisnike koji nudi ISO podešavanja od 100 do 3200, kontrolu nad bijelim balansom, osjetljivošću, brzinom zatvarača i otvorom blende. Aplikaciji Google Lens također možete izravno, brzo i jednostavno pristupiti iz kamere.

Prednja kamera opremljena je 8 MP senzorom. Nedostaje podrška autofokusa i bljeskalice. Nudi filtere za uljepšavanje autoportreta pa čak i mali set vlastitih Animoja. Općenito, snimljene fotografije nisu nimalo loše i Bothie' dobro funkcionira i lijepa je razina zamućenja pozadine.

Glavna kamera

Nokia 7.1 koristi ZEISS-certificirane objektive f/ 1.8 i f / 2,4 otvora. Nemaju veze s matricom, ili s autofokusom, ili proizvodnjom same optike. Primarni RGB senzora je 12 MP veličine 1,28 mikrona, istih specifikacija poput Samsung ISOCELL Fast 2L9. Sekundarni ima 5 MP ( 1.12μm) i uglavnom se koristi za snimanje podataka o dubini polja, odnosno popularnih fotografija zamućene pozadine. Kamere rade uz PDAF fokus s dvostrukim pikselima, ali nisu podržane optičkom stabilizacijom, već samo elektronskom stabilizacijom slike (EIS).

Kvaliteta snimljenih fotografija

Pod normalnim osvjetljenjem fokusiranje je točno, fotografije su odlične s dovoljnom količinom detalja, prirodnim bojama i umjerenom oštrinom na rubovima.  

Zamućenost pozadine radi vrlo uredno s minimalnim brojem artefakata. HDR efekt korekcije pozadinskog osvjetljenja je očigledan. Na moje ugodno iznenađenje, fotografije snimljene u sumraku izgledaju jako dobro s isto tako dobrom razinom detalja.  

Međutim, one snimljene u mraku gube na detaljima i buka je očigledna. Ali još uvijek možete dobiti dobre fotografije s točnim bojama ako pronađete neki oslonac za ruke i prestanete disati

Kvalitetu fotografija u visokoj rezoluciji možete vidjeti na imgur.com, gdje se nalazi i niz ostalih snimljenih pod različitim uvjetima osvjetljenja i automatskim postavkama.

Video se može snimati s maksimalnom razlučivošću od 4K bez bilo kakve stabilizacije ili 1080p s EIS, ali u oba slučaja bez 60 sličica u sekundi. Videozapisi izgledaju dobra s jasnim zvukom.

Zaključak i ukupni dojam

Nokia 7.1 donosi premium dizajn i finu ergonomiju tako da u pogledu izgleda nema kompromisa, osim samo jednog: ne nudi posebnu zaštitu od vode i prašine. Zaslon ima mali iskorak u ekskluzivnijem smjeru, HDR tehnologiju, iako nedostaje sadržaja jer još nema ovjere od strane video platformi.

Možete odabrati neki od konkurentskih modela s jačim procesorom, ali nabavite li Nokia 7.1, dobivate mjesečne sigurnosne nadogradnje tri godine i Android 10 inačicu sustava vrlo brzo po dostupnosti. To su prednosti koje bi mnogi od vas mogli cijeniti. Kapacitet memorije testnog modela nije reprezentativan budući se radi o uređaju iz 2018. godine, a konkurencija nudi znatno više za istu cijenu. Zato planirate li kupiti ovaj model i financije vam dopuštaju, mudro bi bilo odabrati varijantu s više memorijskog kapaciteta (4/64 GB), jer je što više radne memorije poželjno u Android svijetu uređaja, osobito zbog multitaskinga.

Hvalimo

  • kvaliteta izrade

  • ergonomija

  • zaslon s podrškom za HDR10

  • ''čisti'' Android 9.0

  • Android One program ( redovne sigurnosne nadogradnje i nadogradnje sustava)

  • NFC

  • izvrsno raspoređivanje topline

  • opcije kamere

  • 3,5 audio ulaz

Manje nam se dopada

  • ne nudi zaštitu od vode i prašine

  • nema LED indikator (za neke)

  • kapacitet memorije testnog modela 3/32 GB

  • hibridna SIM ladica (za neke)

  • nema OIS

  • nepotpuna HDR10 podrška

  • nema podršku Galileo sustava navigacije 

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

Piše: Sanja Ledinek
20.01.2019. 09:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh