« Kazalište
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
NOĆ KAZALIŠTA 2016

Noć kazališta pretvorila Hrvatsku u kraljevstvo teatra

Osma Noć kazališta privukla je tisuće posjetitelja u čak 86 kazališnih institucija u 46 gradova i mjesta širom Hrvatske

Osma Noć kazališta
Osma Noć kazališta (Arhiva)
Više o

Noć kazališta 2016

Noć kazališta je po osmi puta napunila hrvatske kazališne dvorane, čak 86 kazališnih i izvedbenih institucija s tisućama posjetitelja, povezala na jedan dan ukupno 46 mjesta i gradova diljem Hrvatske u jedinstveno kraljevstvo teatra kojemu je zajednička ljubav prema kazališnim i izvedbenim umjetnostima.

'I ove, osme godine po redu, Noć kazališta potvrdila je da je sjajan projekt u kojem uživaju svi koji žive kulturu - izvođači, glazbenici, scenski radnici, ljudi koji rade u kulturi, a posebno gledatelji koji u ovoj noći dobiju više nego bilo koje kazališne noći', kazala je voditeljica ureda Noći kazališta Nada Kruljac.

Održana pod sloganom 'Kraljevstvo za kulturu', ovogodišnja se Noć kazališta ponovno pokazala kao odlična platforma za povezivanje i umrežavanje svih kulturnih dionika u jednodnevnoj čaroliji kazališta kojom su publiku još jednom poveli na fantastično putovanje izmaštanim svjetovima izvedbenih umjetnosti, u predivnoj sinergiji koja dokazuje ne samo da interesa za kazalište ima, već i da on iz godine u godinu raste, napomenula je Kruljac.
'Može se reći da je Noć kazališta i ove godine pretvorila Hrvatsku u kraljevstvo kulture na jedan dan - za one malene, i jednu noć - za one malo veće. Posjećenost na sve programe bila je iznad svih očekivanja, a nadamo se da će se uspješnost ove noći preslikati na svaku noć u godini', poručila je.

Svake godine Noć kazališta u nečemu ruši rekorde, a ove godine to je broj od rekordnih 145 predstava u ponudi ukupno 86 institucija na 77 lokacija u 46 hrvatskih mjesta i gradova.

Osim besplatnih ulaznica i ulaznica po promotivnim cijenama, većina njih svojim je posjetiteljima ponudila neki od 50-ak popratnih programa radionica, glazbenih nastupa, druženja uz kuhano vino ili čaj, razgovora s umjetnicima, obilazaka prostora kazališta, izložbi i slično.

Manifestaciju je posjetila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, obišavši Gradsko kazalište Zorin dom u Karlovcu u pratnji gradonačelnika Damira Jelića, te predstavnika Grada Karlovca i Ministarstva kulture, gdje ih je ugostio ravnatelj Srećko Šestan.

Idejni začetnik manifestacije je Dječje kazalište Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava, koje je ove godine ponudilo jedan od najbogatijih programa s čak sedam besplatnih predstava za koje se tražila 'karta više'.

Posjetitelji su u pauzama između predstava mogli uživati u glazbenom programu, a dok su se najmlađi zabavljali oslikavanjem lica, njihovi su roditelji mogli uživati u kuhanom vinu, čaju i kestenima u dvorištu kazališta.

Zagreb dobio novu kazališnu scenu u Vinylu

U Noći kazališta ukupno su četiri premijere, a jedna od njih, koju je u zagrebačkom klubu Vinyl postavio Teatar Erato, otvorila je novu kazališnu scenu u samom centru glavnoga grada.

Time je jedno od središnjih mjesta zagrebačke klupsko-kulturne scene konačno proširilo svoje područje djelovanja i na kazalište, istaknula je Nora Krstulović, redateljica i glavna urednica portala Teatar.hr čiji kustoski kolektiv SKROZ kurira program u Vinylu.

'Kad je kolektiv SKROZ prije dvije godine pristao preuzeti kuriranje programa u Vinylu imali smo dva ključna uvjeta: da ga pretvorimo u mjesto posvećeno kulturi, a ne samo zabavi, i to na održivom ekonomskom modelu koji će odgovarati i vlasnicima prostora i protagonistima programa, bilo izvođačima bilo autorima', kazala je Krstulović, uz koju SKROZ čini glazbeni pedagog i producent Vedran Peternel.

'Nakon više stotina koncerata, izložbi, promocija knjiga, stand up nastupa, večeri slam poezije, tribina i brojnih drugih kulturnih programa, čini se da smo uspjeli u originalnom naumu, ali stalno nas je mučila činjenica da u Bogovićevu 3, dakle u sam centar grada, nismo uspjeli dovesti i - kazalište', dodala je Krstulović.

Naime, iako Vinyl svim autorima i izvođačima besplatno nudi svu raspoloživu tehničku i PR podršku, a prihod od ulaznica također ide protagonistima, nikako nisu uspijevali zainteresirati kazalištarce za iskorak iz klasičnih tzv. black box uvjeta, pojasnila je.

Kada ih je glumac Ivan Đuričić kontaktirao s idejom da upravo u Vinylu s glazbenikom Sašom Miočićem postavi predstavu 'Od tišine do glazbe' spremno su prihvatili izazov i već se pokazalo da je to bila ispravna odluka: prve tri izvedbe u Vinylu rasprodane su desetak dana unaprijed, a za izvedbe u prosincu već postoji i lista čekanja.

Predstava 'Od tišine do glazbe - koncert za anegdotu i klavir', kojom je u subotu svečano inaugurirana nova kazališno-klupska scena u samom centru glavnoga grada, veliki je slovenski kazališni hit koji u cabaretskoj formi ilustrira povijest glazbe od kamenog doba do Rolling Stonesa.

'Atmosfera na premijeri bila je fantastična - gledalište je bilo prepuno, dio gledatelja inzistirao je da predstavu prati makar i stojećki, a izvedba je završila dugotrajnim ovacijama', istaknula je Krstulović.

'U razgovoru s gledateljima nakon predstave čuli smo upravo ono zbog čega smo protekle dvije godine i inzistirali na pokretanju kazališne scene - riječ je o sadržaju kakvog kod nas nema i kakvog je publika željna, a koji je pri tome zanatski detaljno izbrušen i izvedbeno impresivan. I sve to u pješačkoj zoni u srcu grada', dodala je, poručivši kako je to tek prvi repertoarni naslov u Vinylu, kojim počinje redoviti kazališni program toga kluba.

20.11.2016. 15:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh