« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
IMAM DOJAVU

Nije bilo curenja ispita državne mature

POGLEDAJTE VIDEO - Goran Sirovatka izjavio je kako su napisi o curenju ispita iz hrvatskog i engleskog obične špekulacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Infopunkt.tv)
Više o

državna matura

,

Goran Sirovatka

,

pitanja državna matura

,

curenje ispita

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka dematirao je na današnjoj konferenciji za novinare medijske napise o "curenju" ispita državne mature iz hrvatskog i engleskog jezika, rekavši kako je riječ o običnim špekulacijama i pogađanjima.

Navode prema kojima su učenici, koji su trebali pristupiti ispitu iz hrvatskog jezika, znali da će pisati školski esej na temu odlomka iz djela F.M. Dostojevskog "Zločin i kazna" Sirovatka je nazvao "nasumičnim pogađanjem s pokušajem obezvrjeđivanja državne mature".

U elektroničkim medijima u utorak nešto prije ponoći autor pod pseudonimom "Imam dojavu" naveo je da će u ispitu iz Hrvatskoga jezika biti Balzacov "Otac Goriot" i "Zločin i kazna" od Dostojevskog. Za ulomak iz Zločina i kazne navedeno je da će tema ulomka biti razgovor glavnih likova, a u ulomku iz "Oca Goriota" naveden je razgovor između vicontese i Rastignaca.

Na internetskim stranicama Državna-matura.com autorica pod pseudonimom Štreberica objavila je primjer pisanja interpretativnog eseja na temu iz djela ''Zločin i kazna'' u kojem je upravo primjer razgovora između Raskoljnjikova i Sonje. Ista autorica je za sva ispitna djela objavila slične primjere.

Na ispitu državne mature iz hrvatskog jezika na višoj razini koji se pisao jučer, bile su ponuđene dvije teme - ulomak iz romana "Zločin i kazna" i ulomak iz eseja Igra, sport, utakmica... industrija: pospremanje izokrenutih vrijednosti" Tončija Matulića.

Na ispitu iz hrvatskog jezika na osnovnoj razini bile su ponuđene dvije teme - ulomak iz eseja ''O romanima i knjigama Mire Gavrana'' i ulomak iz romana ''Zločin i kazna'' F. M. Dostojevskog.

Ulomci iz djela ''Zločin i kazna'' na objema razinama nisu bili isti i nisu se podudarali s ulomkom objavljenom u tekstu koji je objavila Štreberica, ustvrdio je Sirovatka.

Predlošci za pisanje eseja nisu tajna

Ispitna djela koja su bila ponuđena kao predložak za pisanje eseja nisu tajna, rekao je dodavši da su objavljena još u prosincu 2008. u ispitnom katalogu za hrvatski jezik prema razinama, te su učenici imali mogućnost pripremiti se za sva ispitna djela.

Sasvim je jasno da se radilo o nasumičnom pogađanju s pokušajem obezvrjeđivanja državne mature, jer nije ponuđeno ni jedno od djela koja nisu ranije navedena da bi mogla biti tema eseja, kao i to da ''Čiča Goriot'' nije bio ponuđen kao ispitno djelo, rekao je.

U prilog tome, po njegovim tvrdnjama, govori i današnji ispit iz engleskoge jezika te predviđanja mogućih tema od kojih najčešće spominjane tema GMO i Školske uniforme nisu bile na ispitima. Osobe koje su predviđale ili "znale" teme, nisu bile upoznate čak niti sa strukturom ispita iz engleskog jezika, koja je bitno drugačija od strukture ispita iz hrvatskog jezika, istaknuo je Sirovatka.

Kako bi se izbjegla "pogađanja" Sirovatka je najavio mogućnost da iduće godine ne budu javno objavljena djela iz kojih će biti napravljen izbor za teme esej. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 13:38:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh