« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
INVESTICIJSKI

Sabor raspravlja o poticanju prodaje stanova, oporba kritizra

Predloženi zakon ne osigurava ostvarivanje ni jednog cilja koji se najavljuje njegovom primjenom, izjavio je Davorko Vidović

(Damjan Tadić/Cropix)
Više o

stanovi

,

Marina Matulović Dropulić

,

stanogradnja

,

građevinarstvo

,

investicijski ciklus

Hrvatski sabor raspravlja o prijedlogu zakona o poticanju prodaje stanova, kojim bi država kupnju prvog stana ili prodaju manjeg, a kupnju većeg stana, poticala sa 100 do 300 eura po četvornom metru i na taj način pomogla oživljavanju gospodarstva te pokretanju novog investicijskog ciklusa u graditeljstvu.

Iznos potpore ovisio bi o cijeni stana, najduži rok otplate zajma bio bi 30 godina, najduži poček otplate bio bi 20 godina, a zajmovi bi se odobravali do kraja 2011. godine. Kamata bi za vrijeme počeka bila dva posto, a za razdoblje otplate godišnje bi kamate bile pet posto.

U vladi očekuju da bi se, nakon donošenja zakona, do kraja godine moglo prodati tisuću stanova ukupne vrijednosti 664 milijuna kuna, a za potporu treba osigurati 100 milijuna kuna.

"Radi se o jednoj od mjera Vlade za oživljavanje gospodarstva, ali i pomoći ljudima da pod povoljnijim uvjetima kupe stanove koji su na tržištu", istaknula je ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić predstavljajući zakon na početku današnjeg zasjedanja Sabora.

Najveću potporu, 300 eura, imali bi stanovi cijena kojih (bez PDV-a) ne prelazi 1.000 eura po četvornome metru, a država pritom ne bi uvjetovala lokaciju, veličinu ni banku u kojoj bi potencijalni kupac uzimao kredit.

"Ne uvjetujemo ni jednu stvar, a nakon što potencijalni kupac dobije potvrdu banke da je kreditno sposoban, dolazi u APN koji će platiti učešće koje je zakonom regulirano", objašnjava Matulović-Dropulić dodajući da se stanovi kupuju od proizvođača, ne i od agencija, budući da agencije uzimaju proviziju od dva posto. "APN neće uzimati nikakve troškove", dodaje.

Zakonom je regulirano da se za svako povišenje cijene stana od 150 eura, potpora smanjuje za 50 eura, a najmanju potporu, od 100 eura, imat će kupci stanova po cijeni od 1.451 euro do 1.600 eura (bez PDV-a). Stanove iznad 1.600 eura po metru četvornome država ne bi subvencionirala.

Novac za potpore za kupnju stana osigurao bi se dijelom iz APN-ova Fonda za dugoročno financiranje stanogradnje (32,4 milijuna kuna) te iz državnog proračuna (67,6 milijuna kuna).

U Hrvatskoj je trenutačno, po podatcima Hrvatske gospodarske komore (HGK), 2.315 neprodanih stanova licenciranih građevnih tvrtki, odnosno oko 144 tisuće metara četvornih stambenog prostora.

Žestoke kritike oporbe

SDP i HNS uputili su danas niz kritika na vladin model poticanja prodaje stanova.

"Predloženi zakon ne osigurava ostvarivanje ni jednog cilja koji se najavljuje njegovom primjenom, ne pomaže onima kojima se treba pomoći, građevinarima i građanima, nego intervenira isključivo u korist kapitala", poručio je Davorko Vidović (SDP).

"Zakon pomaže onima kojima jedinima ne treba pomoć, bankama i developerima, onima koji su u ovoj krizi profitirali šest milijardi kuna koje su uglavnom isparile iz Hrvatske", ocijenio je.

Vladu proziva za potpuno promašen model, odnosno da je u vrijeme kada su građevinari ostvarivali ekstra profite, a cijene stanova vrtoglavo rasle govorila kako je to dokaz da Hrvatska živi u kapitalizmu i po pravilima tržišnog gospodarstva, a da sada, kada je tržište zamrlo, zaziva socijalizam.

Pusić ističe da je odredba koja ograničava tko može kupiti stan u izravnoj suprotnosti sa zakonom deklariranim načelom o nužnosti prevladavanja nepovoljnog razdoblja na tržištu nekretnina.

Vesna Pusić (HNS) upozorava i da je odredba po kojoj se u predloženi model mogu uključiti samo građevinari s licencom u suprotnosti s ustavnim načelom o jednakom položaju poduzetnika na tržištu.

Vrhuncem apsurda u zakonu smatra njegovo trajanje od samo 20 mjeseci (do kraja 2011.), ističući kako Hrvatska treba zakon koji će imati dugoročne pozitivne učinike.

Damir Kajin, pak, najavljuje potporu IDS-a vladinom zakonu, jer je "i nedovoljno dobra mjera ponekad bolja nego nikakva mjera". Smatra da predložena mjera neće suštinski riješiti problem, ali želi vjerovati da će barem donekle potaknuti ciklus stanogradnje i zadržati radna mjesta.

Vesna Buterin (HDZ) vjeruje da će građani iskoristiti povoljnije kreditne uvjete za kupnju prvoga ili prodaju manjeg i kupnju većeg stana, koje im nudi vlada.

Među povoljne uvjete stjecanja stana smatra i zakonske odredbe po kojima se u model mogu uključiti samo građevinske tvrtke koje su do srpnja 2008. podmirile sve obveze te one koje imaju sve potrebne dozvole za gradnju.

Mišljenje HDZ-a dijeli i HSS, u ime kojega je Boris Klemenić izrazio uvjerenje da će primjenom zakona doći do smanjenja cijene stanova, budući da će kupci uglavnom biti zainteresirani za manje stanove koje će država i subvencionirati s više novca. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 12:52:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh