« Život
objavljeno prije 6 mjeseci i 20 dana
EHHH...

Nemojte spavati na trbuhu...

Kada spavate na trbuhu morate okrenuti glavu na jednu stranu kako biste mogli disati, zbog čega je vrat cijelu noć u neprirodnom položaju

Ovo nije dobro...
Ovo nije dobro... (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

trbuh

Spavanje na trbuhu loše je za zdravlje jer može prouzročiti bolove u vratu, leđima i ramenima, ali i glavobolje. Kada spavate na trbuhu morate okrenuti glavu na jednu stranu kako biste mogli disati, zbog čega je vrat cijelu noć u neprirodnom položaju. Zbog toga je smanjen protok krvi u glavu i vrat, što može prouzročiti bolove.

Ako baš morate spavati na trbuhu, nabavite jastuk s rupom u sredini izrađen posebno za takvu namjenu, savjetuju njemački liječnici. To će vam omogućiti pravilnije disanje i ispravan položaj vrata.

Spavanje na trbuhu uzrokuje pritisak na kralježnicu i ne dopušta pravilno poravnanje ligamenata, mišića, kostiju i zglobova. Istodobno se stvara pritisak na prsa što također može izazvati nelagodu i bol. 

Ako se probudite ukočeni, bolna vrata ili s oštrom boli u leđima, trncima u nogama ili u stopalima, spavanje na trbuhu moguć je krivac. 

Ti se bolovi mogu ublažiti smještanjem jastuka pod trbuh, no u tom bi slučaju jastuk morao biti dovoljno 'debeo' da kralježnica ostane u neutralnom položaju. 

Spavanje na trbuhu ili na desnoj strani može izazvati gastroezofagealni refluks (GERD) ili ga pogoršati. To se događa kada kiselina i sadržaj iz želuca stignu do jednjaka.

Ventil koji sprečava povratak kiseline iz područja želuca ne može kontrolirati refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka što izaziva žgaravicu, bol, kiselkasti okus u ustima, zadah, a ponekad čak i bol u prsima.

Spavanje na jednoj strani lica neizbježno je kada spavate na trbuhu.

Studije su pokazale da pritisak na jastuk s vremenom može utjecati na stvaranje dubljih bora i prištića na licu. Jastučnice su poput spužve za preparate za njegu kose i kože. 

Najbolja pozicija za spavanje je na leđima, zaključuju njemački stručnjaci te dodaju da je položaj spavanja na boku srednje prihvatljiva varijanta.

21.01.2020. 21:41:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.01.2020. 09:10
    uvik spavam na trbuhi iimam dobar san
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh