« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ZDRAV ŽIVOT

Ne budite skeptični prema jogi

Nemojte biti skeptični prema ljudima koji rade jogu. Možda je to upravo ono što vama treba?

Fotografija vijesti
Više o

joga

,

meditacija

,

joga i zdravlje

,

kortizol

Iako je već odavno prisutna i u našim krajevima, ta kraljica meditacije još uvijek se zadržava na margina našeg društva. Osobe koje se bave jogom za većinu Hrvata i dalje su čudni ljudi koji pale štapiće čudnog mirisa, mumljaju nešto i oblače se u haljine. Često ih se miješa i sa pripadnicima sekti poput Hare Krišne.

Istina je zapravo puno drugačija. U ovom vremenu stresa i napetosti svi bismo se trebali baviti ovom drevnom vještinom vježbanja i meditacije.

Prema studiji Sveučilišta York, 75 minuta joge dva puta tjedno smanjuje bol i rješava stres oslobađajući prirodne hormone sreće i opuštanja. Žene s fibromialgijom, bolesti koja se manifestira kroničnim bolovima i osjetljivošću na dodir. Pogođeni tom bolešću također imaju smanjenu razinu hormona kortizola koji je povezan s reakcijom na stres. Zamislite samo koje su to teške tablete koje piju oboljeli?

Nakon 8 tjedana joge, svi sudionici prijavili su da se osjećaju puno bolje, manje zabrinuto oko simptoma svoje bolesti te da osjećaju bitno manje boli nego prije.

Joga promovira koncept u kojem mi nismo svoje tijelo, niti njegovo iskustvo. To je vrlo korisna stvar kad je u pitanju kontrola osjeta boli. Također odlična je i kod pozitivnog utjecaja na svijest pojedinca.

Prije nego što krenete govoriti da je sve to nečiji mambo đambo, zaključit ćemo s istraživanjem s medicinskog aspekta. Istražujući sastav sline nakon vježbanja joge, znanstvenici su dobili pojačane količine kortizola. Iako ga možemo dobiti i nakon vježbanja drugih vježbi, upravo je joga ta kod koje se izlučuje najviše ovog hormona. Još jedna prednost je što jogu mogu raditi osobe svih dobi i razina boli za razliku od uobičajenog vježbanja.

Dakle, uzmite svoju prostirku i na obližnji tečaj!

01.08.2011. 11:18:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh