« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
NEDAJTE SE ZAVARATI REKLAMAMA

Čokolada - raj za nepce, pakao za zdravlje

Pod pritiskom brojnih reklama prihvatili smo čokoladu kao zdravu namirnicu. Nažalost, istina je potpuno drugačija.

Theobroma - stablo kakaovca s plodom
Više o

zdravlje

,

čokolada

,

kakao

,

kakaovac

,

tamna čokolada

Velika većina ljudi naprosto obožava čokoladu. Ne mogu si pomoći i ne pojesti još jedan komadić te slastice iako su svjesni da je jako loša po njihovo zdravlje.

Gotovo sve današnje čokolade kuhaju se na visokim temperaturama te im se dodaju ogromne količine bijelog šećera, mlijeka, zasićenih masti, ulja te brojnih E-ova. Zatim sve zajedno prolazi kroz neugodne kemijske procese proizvodnje.

S obzirom na brojne kampanje koje su zadnjih godina dokazivale blagodati kakaa i čokolade kao namirnice koja ga sadrži najviše, prodaja se udvostručila u zadnjih 5 godina. Sad u računicu dodajte novac, milijune i milijarde koje se vrte i sve vam je jasno.

S druge strane blagodati kakaa, ali onog neobrađenog, sa stabla Theobroma čije se ime prevodi kao „Hrana bogova" donosi vam ogromnu količinu antioksidansa, žive enzime te obilje zdravih hranjivih tvari.

Studija objavljena u medicinskom časopisu Lancet govori kako je zrno kakaa jedan od najbogatijih izvora antioksidansa, lako probavljivih tvari za metabolizam čovjeka. Osim toga zrna sadrže i magnezij, feniletilamin, agrinine. Polifenole, serotonin, željezo, kalcija, fosfor, kalija, vitamine A,B,C,D i E. Sve odreda jako zdravi fitonutrijenti.

Dodatne studije u Njemačkoj (časopis Prehrana) ustvrdili su kako žene koje konzumiraju kakao zrna imaju zategnutiju kožu, sjajniji te mlađi izgled.

Pa u čemu je onda problem, mogli biste se zapitati?

Problem je u tome što klasična čokolada nema ni mrvicu od svih ovih gore nabrojanih kvaliteta kakaa!

Konvencionalna čokolada i dalje je samo nezdravi slatkiš, a s napretkom znanosti i onaj mali postotak kakaa kojeg su sadržavale sve više zamjenjuju neki kemijski spojevi.

Želite li se osladiti, nabavite si sirova zrna i njih konzumirajte!

Pomiješani s mlijekom, bananom, žitnim pahuljicama, kao čokoladni frape, ili kao grickalica uz film donijet će potpuno novi okus na vaše nepce i doprinijeti vašem zdravlju.

I upamtite čokolada nije zdrava, ma koliko mi pričali o tome!

31.07.2011. 17:27:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ja
    01.08.2011. 11:56
    haha, pa ne znam tko uzme finu, rastopljenu nuisete čokoladu i pojede četiri velika reda - zato jer je zdrava. JEDEMO JE JER JE TAAAAAAKO DOBRA...:) Ne pušim, ne pijem - ali čokoladu jedem! :P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh