« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

Naučite djecu da ne budu izbirljiva u hrani

Djeca veoma izbirljiva u hrani puno su sklonija emocionalnim problemima koji zahtijevaju liječničku pomoć, pokazalo je zanimljivo istraživanje

Djecu treba navikavati na sve vrste hrane
Djecu treba navikavati na sve vrste hrane (Arhiva)
Više o

hrana

,

djeca

,

zdravlje

,

depresija

,

izbirljivost

Djeca su ponekad izbirljiva u hrani, a roditelji koji muku muče što im staviti u tanjur trebali bi pojačati napore da im približe razne vrste hrane kako ne bi postali - depresivni.

Više od 20% djece u dobi od 2 do 6 godina u Sjedinjenim Državama izbirljiva su u hrani, navodi se u istraživanju koje je obuhvatilo gotovo 3.500 ispitanika, a njih gotovo 18 posto ocijenjeno je umjereno izbirljivim, dok je otprilike 3 posto u skupini iznimno izbirljivih.  

"Djeca o kojoj ovdje govorimo nisu djeca koja ponekad odbijaju jesti brokulu", ističe Nancy Zucker, direktorica instituta Duke za poremećaje u prehrani, glavna autorica istraživanja. "Riječ je o djeci koja ne jedu toliko toga da to postaje problem", rekla je istraživačica.

Zaključak studije je da su djeca ocijenjena kao umjereno i iznimno izbirljiva puno sklonija simptomima depresije i anksioznosti.

Takva izbirljivost bi se mogla svesti pod naziv novog poremećaja nazvanog "Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder" koji se sastoji u izbjegavanju i ograničenom uzimanju hrane, što je nova dijagnoza koja se našla u najnovijem američkom priručniku za psihičke bolesti iz 2014.

Nekoj djeci mogla bi koristiti terapija kojom će se, među ostalim, bolje upoznati s hranom koja je za njih uzrok anksioznosti.

No takva terapija možda ne bi bila prikladna za djecu koja su jako osjetljiva na miris i okus neke hrane, ocjenjuju istraživači ističući važnost prilagodbe terapije dobi djeteta

05.08.2015. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh