Metro-portal.hr

objavljeno 05.08.2015. 14:01:00
SAVJETI

Naučite djecu da ne budu izbirljiva u hrani

Djeca veoma izbirljiva u hrani puno su sklonija emocionalnim problemima koji zahtijevaju liječničku pomoć, pokazalo je zanimljivo istraživanje

Djecu treba navikavati na sve vrste hrane
Djecu treba navikavati na sve vrste hrane (Arhiva)

Djeca su ponekad izbirljiva u hrani, a roditelji koji muku muče što im staviti u tanjur trebali bi pojačati napore da im približe razne vrste hrane kako ne bi postali - depresivni.

Više od 20% djece u dobi od 2 do 6 godina u Sjedinjenim Državama izbirljiva su u hrani, navodi se u istraživanju koje je obuhvatilo gotovo 3.500 ispitanika, a njih gotovo 18 posto ocijenjeno je umjereno izbirljivim, dok je otprilike 3 posto u skupini iznimno izbirljivih.  

"Djeca o kojoj ovdje govorimo nisu djeca koja ponekad odbijaju jesti brokulu", ističe Nancy Zucker, direktorica instituta Duke za poremećaje u prehrani, glavna autorica istraživanja. "Riječ je o djeci koja ne jedu toliko toga da to postaje problem", rekla je istraživačica.

Zaključak studije je da su djeca ocijenjena kao umjereno i iznimno izbirljiva puno sklonija simptomima depresije i anksioznosti.

Takva izbirljivost bi se mogla svesti pod naziv novog poremećaja nazvanog "Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder" koji se sastoji u izbjegavanju i ograničenom uzimanju hrane, što je nova dijagnoza koja se našla u najnovijem američkom priručniku za psihičke bolesti iz 2014.

Nekoj djeci mogla bi koristiti terapija kojom će se, među ostalim, bolje upoznati s hranom koja je za njih uzrok anksioznosti.

No takva terapija možda ne bi bila prikladna za djecu koja su jako osjetljiva na miris i okus neke hrane, ocjenjuju istraživači ističući važnost prilagodbe terapije dobi djeteta

05.08.2015. 14:01:00
http://metro-portal.hr/naucite-djecu-da-ne-budu-izbirljiva-u-hrani/93163/