« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
NESANICA

Zašto nas muči nesanica

Zloupotreba lijekova za spavanje, česti stres i siromaštvo najčešći su uzroci nesanice od koje u Hrvatskoj pati oko 26% građana,

Osim vrućine, ima i priličan broj drugih razloga
Osim vrućine, ima i priličan broj drugih razloga (Arhiva)
Više o

lijekovi

,

nesanica

,

uzroci

,

medicina spavanja

Nesanici su jače izložene žene, osobe u dobi između 60. i 73. godine, kao i one lošijeg socioekonomskog statusa, bez stalnog zanimanja, te izložene stresu zbog gubitka životnog partnera. U 11% slučajeva riječ je o teškim nesanicama koje ozbiljno narušavaju kvalitetu života.

S druge strane, rezultati ankete pokazuju da osobe s mjesečnim primanjima iznad 15000 kuna gotovo uopće ne pate od teških nesanica.

U Hrvatskoj postoje tri centra za medicinu spavanja - u KBC-u Split, Dječjoj bolnici Srebrnjak i na Vrapču, koje je najstarija i najpoznatija ustanova za liječenje svih oblika poremećaja spavanja.

Uz polisomnografsko snimanje (snimanje aktivnosti mozga u budnom stanju i u snu), na Vrapču nesanicu liječe kognitivno-bihevioralnom terapijom (oblikom psihoterapije), objašnjava Danilo Hodoba, pročelnik Zavoda za psihofiziologiju i organski uvjetovane psihičke poremećaje s Centrom za poremećaje spavanja i budnosti, gdje su do nedavno liste čekanja bile dulje od 12 mjeseci.

Najčešće im, kaže, dolaze osobe s razvijenom ovisnošću o lijekovima za spavanje, koji su zbog toga prestali djelovati. "Riječ je o vrlo dostupnim lijekovima, ali smiju se samo ograničeno uzimati. Pacijenti ih zloupotrebljavaju i stvaraju naviku, a lijekovi sve slabije djeluju, sprječavaju 'regenerativni duboki san', a preko dana uzrokuju tromost i pospanost", kaže Hodoba.

Građani, kaže, nisu svjesni da se te lijekove može uzimati najviše do 10 dana, nakon čega slijede 3-4 dana pauze. U suprotnom, može doći do teških poremećaja i stvaranja ovisnosti.

U Centru im se pruža kontrolirana terapija lijekovima i psihološka potpora o važnosti higijene spavanja - izbjegavanja kave, alkohola i obilnih obroka u kasnim satima, te lijeganja i ustajanja u isto vrijeme.

Važno je znati da se u kvalitetnom spavanju izmjenjuju faze površnog i dubokog sna u NON REM fazi, te REM faza spavanja sa snovima, bitna za regenerativne procese organizma i "konsolidaciju memorije".

04.08.2015. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh