« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
TREND

Želite li nanočestice u hrani?

Nanotehnologija putem pakiranja i dodataka prehrani ulazi u prehrambenu idustriju s još nepoznatim posljedicama za zdravlje

Nanočestice
Nanočestice (Shutterstock)
Više o

hrana

,

nanotehnologija

,

prehrambena industrija

,

GMO

,

nanočestice

Genetsko modificiranje hrane dobiva konkurenciju. Nanotehnologija, koja je već zavladala mnogim industrijama, sve se više povezuje s hranom iako nije u potpunosti istražen njen utjecaj na zdravlje. Ako vas je ikada smetalo što iz bočice s kečapom ne možete iscijediti cijeli sadržaj ili naprosto želite da hrana traje duže, nanotehnologija nudi učinkovito, ali i potencijalno dugoročno štetno rješenje.

>>Nanotehnologija je opasna

"Pakiranja od nanomaterijala mogu ubijati bakterij e i sprječavati kisik da uništava hranu, nanotehnologija u poljoprivredi može okončati svjetsku glad, a hrana će ujedno biti obogaćena vitaminima i drugim dodacima", rekao je bivši britanski tajnik za okoliš Hillary Benn koji se zalagao za mijenjanje propisa u korist nanotehnologiji.

Prvi korak prema prehrambenoj industriji nanotehnologija je već napravila. Na tržištu se nalaze antibakterijski hladnjaci s nanočesticama, tanka pakiranja proizvoda kao i ona koja produžuju rok trajanja hrane. Međutim, u same namirnice čestice u Europu još nisu ušle iako stručni krugovi tvrde da je to isključivo pitanje vremena i propisa oko označavanja proizvoda.

Privlačan izgled

Istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazuje da postoji pozitivno mišljenje javnosti o nanotehnologiji, pogotovo u autoindustriji, ali oduševljenje prestaje na spomen nanočestica u hrani - 66% ispitanika odbija dodatke u začinima, a čak 84% ne želi da se koriste za bolji izgled hrane. "Prehrambeni proizvodi su izuzetno osjetljivo područje nanotehnologije", zaključak je nedavno održane konferencije u Berlinu.

U Americi je nanotehnologija na tržište ušla kroz dodatke prehrani. Vitamini se navodno uz pomoć sitnih čestica učinkovitije unose u organizam, a proizvođači tvrde da štetnih posljedica za zdravlje nema. Kada je riječ o pakiranjima, nanočestice su navodno čvrsto povezne pa iz PET ambalaže ne prelaze na namirnice i tako ne predstavljaju rizik za zdravlje.

>>Hrana budućnosti zaglupljivat će čovječanstvo i činiti ga neplodnim 

Prve studije pokazuju da ljudsko tijelo ne može razgraditi nanočestice te se one skupljaju u jetri i bubrezima. Međutim, istovremeno nije dokazana njihova štetnost za organizam zbog čega su nužna dodatna istraživanja i to prije bilo kakvih eksperimenata s hranom, naglašavaju kritičari nanotehnologije.

04.10.2010. 23:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh