« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
sitne čestice

Nanotehnologija je opasna

Slobodne čestice disanjem mogu dospjeti u organizam i uzrokovati teške upale

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

nanotehnologija

,

nano čestice

Nanotehnologija se koristi u proizvodnji odjeće, kozmetičkih preparata i boja, a trend njene uporabe širi se gotovo svakodnevno. Iako čestice koje nisu veće od milijuntog dijela milimetra imaju vrlo koristan učinak u različitim sferama korištenja, upravo zbog svoje dimenzije mogu imati štetan učinak na čovjekov organizam.

Najveća prednost nanočestica je njihova multifunkcionalnost pa one tako, na primjer, u tekstilu sprječavaju nastanak bakterija i neugodnih mirisa, dok u kremama za sunčanje djeluju protiv štetnih UV zraka.

Opasnosti od inače vrlo korisne nanotehnologije otkrivene su prilikom testiranja na životinjama u SAD-u gdje je ustanovljeno da "slobodne" sitne čestice mogu dospjeti u tjelesne stanice i oštetiti DNA. Pored toga, čestice disanjem mogu ući i u pluća te izazvati neugodne upale, a po opasnosti za zdravlje znanstvenici su ih usporedili s azbestom.

Njemačka agencija za okoliš stoga je izdala priopćenje u kojem upozorava potrošače na moguće štetno djelovanje čestica koje nisu vidljive golim okom: „Dok se ne otkrije konkretan učinak nano čestica na čovjeka i okoliš, preporučamo potrošačima da izbjegavaju uporabu proizvoda na bazi nenotehnologije."

Agencija traži posebno označavanje proizvoda koji sadrže nanočestice te objavljivanje registra proizvođača koji u svojim pogonima koriste nanotehnologiju. Ujedno podsjećaju da potrošači kozmetičke preparate s nanočesticama već danas mogu prepoznati po oznakama "titandioxid" i "zincoxid".

22.10.2009. 17:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh