« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
MIND

Namirnice koje poboljšavaju rad mozga

Hrana ima ključan utjecaj na zdravlje, a ako želite održati svoj mozak u top formi i spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti, ovo trebate jesti

Kako mozak održati zdravim
Kako mozak održati zdravim (Arhiva)
Više o

hrana

,

maslinovo ulje

,

riba

,

Alzheimerova bolest

,

borovnice

,

namirnice

,

lisnato povrće

Alzheimerova bolest sve je raširenija, a prema mišljenju znanstvenika najbolja prevencija je zdrava prehrana. No, i unutar tog pojma postoji nekoliko namirnica koje se svojim pozitivnim utjecajem izdvajaju kao one koje štite zdravlje mozga.

Borovnice - sadrže antioksidanse koji čuvaju zdravlje mozga, štiteći stanice mozga od oksidacije i poboljšavaju komunikaciju među neuronima.

Maslinovo ulje - puno je polifenola, snažnog antioksidansa koji sprječava degenerativne promjene u mozgu, a eksta djevičansko maslinovo ulje poboljšava sposobnost učenja i pamćenja.

Riba - tuna i losos tri puta tjedno svojim će visokim udjelom vitamina D i omega-3 masnih kiselina smanjiti rizik od dobivanja Alzheimerove bolesti za čak 40 psoto. DHA i EPA, spojevi u omega-3 masnim kiselinama ključni su za optimalan rad mozga, a štiti ga i vitamin D. 

Zeleno lisnato povrće - prepuno je vitamina K koji usporava proces smanjivanja kognitivnih sposobnosti mozga, naročito špinat i blitva. Evo vam motivacije - osobe koje jedu lisnato zeleno povrće svaki dan imaju kognitivne sposobnosti kao osoba 11 godina mlađa od osobe koja ih ne konzumira. 

13.06.2015. 13:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh