« Kazalište
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
ZAGREB GORI

Najkontroverznija premijera sezone u DK Dubrava 12. listopada

ZAGREB GORI tretira problem diskriminacije Roma u društvu i naše otežano prihvaćanje različitosti, drugih i drugačijih

Zagreb gori je sjajan komad za razmišljanje
Zagreb gori je sjajan komad za razmišljanje (Arhiva)
Više o

predstava

,

DK Dubrava

,

Zagreb gori

ZAGREB GORI autorski je projekt umjetničkog para, Ksenije Zec i Saše Božić koji nastaje prema dramskom tekstu Milana Markovića (u dramaturškoj prilagodbi Pavlice Bajsić), a namijenjen je starijim razredima osnovne škole i srednjoškolcima. Premijera će se održati 12. listopada u DK Dubrava u 20 sati.

Predstava kroz suvremenu tragediju tretira problem diskriminacije drugih i drugačijih u društvu u kojem živimo. Žanrovski i stilski izbrušena, tragikomedija Milana Markovića predstavlja novum u dramskom pismu za mlade na regionalnoj razini. Vješto kombinirajući elemente klasične tragedijske strukture sa dramaturškim rezovima pop-trash estetike, mjuzikla i fizičkog teatra, nastaje kazališni pastiš, koji prvenstveno osvaja pozivom na odgovornost: odgovornost prema kazalištu, svijetu u kojem živimo i svim drugim i drugačijima s kojima živimo.

ZAGREB GORI tretira problem diskriminacije Roma u društvu i naše otežano prihvaćanje različitosti, drugih i drugačijih. Problem se tretira kroz intimnu obiteljsku dramu, na razini škole, statusnih grupa koje adolescenti kreiraju, ali i čitavog društva koje plovi ka novoj, bezbrojnoj tranziciji, onoj u Europsku Uniju.

Ivana i Marko žive bez oca, koji je poginuo na ratištu; vrijeme krate dokazujući se u navijačkim grupama (Marko), ili u sitnim krađama sa prijateljicama (Ivana) kako bi nabavila sve modne detalje, koje njene vršnjakinje kupuju u shopping mallovima. S obzirom da većinu vremena provode skitajući se Dubravom, njihove osnovne vrijednosti, način ponašanja i prihvaćanja svoje okoline uvjetovan je zakonom Ulice. No, životi će im se u potpunosti izokrenuti u povijesnim trenucima ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Naime Ivana i Marko saznat će dugo čuvanu obiteljsku tajnu, zbog koje će Marko pobjeći od kuće i biti izgnan iz svoje navijačke grupe, a Ivana postati ponosna vlasnica najnovijih modela i-phonea, modnih krpica i naziva: Prva dama Dubrave.

Što to muči naizgled običnu obitelj Dusper iz mitskog predgrađa metropole, izgubljenu u poratnim i predeuropskim vremenima?

Nakon izvedbi predstave biti će organizirani razgovori sa publikom u kojima će sudjelovati autori i glumci.

09.10.2013. 09:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh