« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 7 mjeseci i 25 dana
SAVJETI

Najgora hrana za vaše mišiće

Uzimanje dovoljno proteina pokreće sintezu mišićnih proteina, proces kojim naše tijelo obnavlja i gradi nova mišićna vlakna

Pazite što jedete
Pazite što jedete (Arhiva)
Više o

hrana

,

mišići

,

loša hrana

Kao što jako dobro znamo, prehrana ima ključnu ulogu u podržavanju rasta mišića jer hranjive tvari koje konzumiramo osiguravaju gradivne elemente i energiju potrebnu za razvoj i popravak mišićnog tkiva. Samim time, određena hrana može pomoći u poticanju rasta mišića, dok ga druga može spriječiti, donosi Eat This.

Na primjer, visokokvalitetni proteini, ugljikohidrati i masti mogu podržati rast i održavanje mišića. Uzimanje dovoljno proteina pokreće sintezu mišićnih proteina, proces kojim naše tijelo obnavlja i gradi nova mišićna vlakna.

S druge strane, ugljikohidrati, posebno nakon treninga, potiču oslobađanje inzulina, hormona koji pomaže u izgradnji mišića i prijenosu ugljikohidrata u mišiće kako bi se ponovno napunile zalihe glikogena.

"Ugljikohidrati u kombinaciji s proteinima smanjuju kortizol, hormon koji uzrokuje razgradnju mišića, što može pomoći u potrazi za održavanjem trenutne mišićne mase", kaže registrirani dijetetičar Jordan Hill. A zdrave (nezasićene) masti su neophodne zbog njihove uloge u proizvodnji hormona, uključujući testosteron, koji je važan upravo za rast mišića.

Uz to, određene hranjive tvari, poput zasićenih masti, transmasti i namirnica s rafiniranim šećerom, mogu spriječiti rast mišića izazivanjem upale koja može utjecati na oporavak i rast mišića, kao i negativno utjecati na osjetljivost na inzulin, što je važno za unos hranjivih tvari, objašnjava Hill.

Za početak, tu su slatkiši i keksi i brza hrana, koju još obično zalijemo zaslađenim napitcima ili gaziranim sokovima. Prerađeno meso i naresci također su na crnoj listi, zajedno sa smrznutim pizzama i brzom hranom, a ako na kraju popijete i neko alkoholno piće, napravili ste apsolutno sve da vam ne bude dobro.

Stoga, pazite što unosite u sebe!

05.09.2023. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh