« Muškarci
objavljeno prije 10 mjeseci i 15 dana
MOLIM?

Muškarci postaju sve neinteligentniji i naginju desno...

Prema istraživanju, 48 posto sudionika ankete smeta kada muškarci pokazuju svoju homoseksualnost u javnosti

Glupost se širi...
Glupost se širi... (Arhiva)
Više o

nasilje

,

muškarci

Svaki treći intervjuirani muškarac smatra naime da je povremeno nasilje nad ženama u redu. 34 posto je izjavilo da su ponekad napadali žene "da bi im ulili poštovanje". U ožujku je 1.000 muškaraca i žena između 18 i 35 godina sudjelovalo u standardiziranoj online-anketi na temu "muškost kao polje napetosti".

Druge izjave su također otkrile zabrinjavajuću sliku muškaraca i muškosti. Prema istraživanju, 48 posto sudionika ankete smeta kada muškarci pokazuju svoju homoseksualnost u javnosti. Muški ispitanici su kao uzore naveli američkog poduzetnika Elona Muska ili influenceAndrewa Tatea, koji se na TikTok platformi predstavio kao samoproglašeni ženomrzac, a „proslavio" se s izjavama poput ove: "Žene su ultimativni statusni simbol". Ili: "Muški život je rat".

Istraživanje je najprije izazvalo veliku buru u medijima, a potom žestoke kritike. Korisnici društvenih mreža posumnjali su u reprezentativnost studije, pogotovo jer je anketa obavljena online i s obzirom na to da se radilo o ciljnoj skupini korisnika interneta.

Drugi su kritizirali istraživanje navodeći da nedostaju konkretna pitanja. A sve se vrtjelo oko pitanja: Je li doista moguće da mladi muškarci u Njemačkoj tako razmišljaju i tako se ponašaju?

"To nikako ne ide"

I za stručnjake ovo istraživanje ima zamke i nedostatke. "Volio bih saznati više o tome kako je studija osmišljena. Nažalost, nije bilo baš jasno kakvi su odgovori točno dati", rekao je za DW Dag Schölper iz Njemačkog foruma muškaraca (Bundesforum Männer), organizacije koja zastupa interese dječaka i muškaraca.

„Ali bez obzira na to: čak i ako trećina od 1000 tih muškaraca nije dala ozbiljan odgovor na pitanje mogu li zamisliti da, in dubio pro reo, udare svoju partnericu, oni su s time izrazili slaganje i nisu imali impuls da kažu kako takvo nešto nikako ne dolazi u obzir."

Schölper dalje kaže: „Da takav stav postoji i da postoje dijelovi društva u kojima se to živi u praksi, pokazuju statistike o nasilju u Njemačkoj". A brojke pokazuju da je on u pravu: 2021. godine - posljednje godine istraživanja - oko 143.000 osoba je doživjelo nasilje od strane partnera ili bivšeg partnera, prema kriminalističko-statističkoj obradi Njemačke savezne službe za borbu protiv kriminala.

Ovo je blagi pad u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, može se primijetiti porast nasilja u posljednjih pet godina. U oko 80 posto slučajeva žrtve su bile žene, a velika većina počinitelja bili su muškarci.

Predrasude prema ženama

U istraživanju Agencije savezne vlade za borbu protiv diskriminacije iz 2017. godine, oko 40 posto ispitanih reklo je da ih uznemirava javno izražena homoseksualnost.

U istraživanju Ujedinjenih naroda za "Indeks rodnih društvenih normi 2023." (Gender Social Norms Index), oko 90 posto ispitanih reklo je da ima predrasude prema ženama. Dvije trećine ispitanih ne vjeruje da žene mogu obnašati vodeću političku funkciju.

Četvrtina smatra da je u redu da muškarac udari ženu. Indeks rodnih društvenih normi pokazuje kako "tijekom jednog desetljeća nema poboljšanja u pogledu predrasuda prema ženama", usprkos brojnim kampanjama, priopćila je ta organizacija prije nekoliko dana.

Oživljavanje tradicionalnih uloga među spolovima

Ali zašto je takozvana toksična muškost i dalje toliko popularna? „Uvijek postoji princip klatna, što se također odražava u anketi", kaže Schölper. "Homoseksualnost i queer-populacija postaju sve vidljiviji u javnosti i ne odvijaju se samo u tajnosti. Ali svako tko ima problem s tim osjeća se izazvanim, možda čak i ugroženim."

Uz to, krize oživljavaju tradicionalne uloge među spolovima - ljudi razmišljaju u tradicionalnim kategorijama kako bi dobili osjećaj sigurnosti, dodaje on.

Prema navodima sociologa, kriza koju je izazvala korona je dovela i do vraćanja na tradicionalnu ulogu žene i muškarca. Žene su ponovno preuzele više poslova u području njege, a nasilje u obitelji se povećalo. „Globalno govoreći, nalazimo se u Backlash-pokretu u kojem rigidne i krute slike spolova ponovo jačaju", kaže Schölper i dodaje kako je „potrebno da muškarci više porade na tom području".

„Općine i gradovi moraju shvatiti da to mora biti dio usluga od općeg interesa i da moramo imati savjetodavnu strukturu za muškarce, kako ne bi završili s ljudima poput Andrewa Tatea i od njih tražili savjete na internetu", napominje on.

16.06.2023. 18:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.06.2023. 18:38
    uhuhu joj
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh