Mozak prepoznaje umjetne zaslađivače
Ako mislite da ćete skinuti kilograme mijenjajući šećer umjetnim zaslađivačima, mogli biste umjesto toga natući još par kilograma
Zašto su nam slatkiši tako dragi i ukusni? Zbog količine energije koju dobijamo od njih, tako da mozak prepoznaje umjetne zaslađivače kojima ga želimo zavarati, jer se ne događa aktivacija metabolizma kako u slučaju unosa šećera.
Sve to vodi samo prema jednom ishodu - dodatnom unosu kalorija koje naše tijelo traži, jer mozak potpuno zanemaruje unos koji je povezan s umjetnim zaslađivačima. Kako naše tijelo reagira na taj način kad smo umorni ili gladni i pojedemo nešto niskokalorično, ne čudi na da ubrzo nastavljati trpati hranu sve dok ne zadovoljimo želje našeg mozga.
Naime, unos šećera koji se pretvara u hranu za stanice tijela povećava razinu dopamina, hormona sreće što je signal mozgu da je potreba za energijom zadovoljena.
Tako ljudi koji krenu na dijetu i šećer zamijene umjetnim zaslađivačima često prekidaju dijetu zato što su stalno gladni ili dobiju dodatne kilograme, umjesto da izgube ciljani broj kilograma.
Novi komentar