Metro-portal.hr

objavljeno 08.10.2013. 12:10:00
MA DA?!

Mozak prepoznaje umjetne zaslađivače

Ako mislite da ćete skinuti kilograme mijenjajući šećer umjetnim zaslađivačima, mogli biste umjesto toga natući još par kilograma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Zašto su nam slatkiši tako dragi i ukusni? Zbog količine energije koju dobijamo od njih, tako da mozak prepoznaje umjetne zaslađivače kojima ga želimo zavarati, jer se ne događa aktivacija metabolizma kako u slučaju unosa šećera.

Sve to vodi samo prema jednom ishodu - dodatnom unosu kalorija koje naše tijelo traži, jer mozak potpuno zanemaruje unos koji je povezan s umjetnim zaslađivačima. Kako naše tijelo reagira na taj način kad smo umorni ili gladni i pojedemo nešto niskokalorično, ne čudi na da ubrzo nastavljati trpati hranu sve dok ne zadovoljimo želje našeg mozga.

Naime, unos šećera koji se pretvara u hranu za stanice tijela povećava razinu dopamina, hormona sreće što je signal mozgu da je potreba za energijom zadovoljena.

Tako ljudi koji krenu na dijetu i šećer zamijene umjetnim zaslađivačima često prekidaju dijetu zato što su stalno gladni ili dobiju dodatne kilograme, umjesto da izgube ciljani broj kilograma. 

08.10.2013. 12:10:00
http://metro-portal.hr/mozak-prepoznaje-umjetne-zasladjivace/80916/