« Muškarci
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
MOVEMBER

Movember je završio, što smo naučili?

Mjesec studeni tradicionalno je u znaku brige o muškom zdravlju, a ove godine poseban fokus stavlja na mentalno

Movember je prošao... ali problemi nisu
Movember je prošao... ali problemi nisu (Arhiva)
Više o

muško zdravlje

,

Movember

Brkati studeni, poznatiji i kao Movember, mjesec je u kojem se zdravstveni fokus stavlja na osvještavanje javnosti o zaštiti zdravlja muškaraca. To je doba godine kada u znak podrške pripadnicima „jačeg spola" brojni muškarci diljem zemlje, ali i svijeta puštaju brkove, a sve s ciljem podrške u borbi protiv raka testisa i raka prostate. 

Tako su se  djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar" i ove godine tradicionalno priključili ovoj akciji te pustili svoje brkove, kako bi ukazali na važnost prevencije i zaštite muškoga zdravlja, kao i mentalnog zdravlja muškaraca na kojem je ovog studenoga poseban naglasak.

Osim prevencije te zaštite muškoga zdravlja, napose u borbi protiv raka prostate i raka testisa, cilj ovog javnozdravstvenog pokreta jest osvijestiti širu javnost o bolestima koje prvenstveno pogađaju muškarce, ali i potaknuti javnost na promišljanje i djelovanje prema zaštiti mentalnog zdravlja te naposljetku prevenciji samoubojstava. Podaci kažu kako je od ukupno 77 smrtno stradalih osoba u gradu Zagrebu, zbog suicida u 2020. godini, čak 77% bilo muškoga spola.

„Evidentno je da je briga o mentalnom zdravlju muškaraca jedan od javnozdravstvenih prioriteta. Ono što je dodatni čimbenik radi kojega je to izuzetno važno je da muškarci rjeđe traže pomoć i manje brinu za vlastito zdravlje. Javnozdravstvene aktivnosti je važno usmjeriti prema osvještavanju populacije na ove javnozdravstvene pokazatelje, na važnost ranog prepoznavanja mentalnih poremećaja ili emocionalnih poteškoća te na brigu za mentalno zdravlje kroz primarnu prevenciju i promicanje zdravlja. Jednako važno je raditi i na destigmatizaciji mentalnih poremećaja posebno kada je riječ o muškarcima koji su kulturološki odgajani u smjeru prikrivanja vlastitih emocija ili interpretaciji poteškoća iz područja emocionalnog zdravlja kao slabosti", poručila je Ana Puljak, dr. med., voditeljica Službe za javno zdravstvo pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar".

Posljednjih nekoliko godina rak prostate vodeći je među malignim bolestima kod muškaraca te čini 20% svih novootkrivenih malignih bolesti kod muškog spola. Rak prostate u najvećem se broju javlja u starijih od 60 godina, a njegova je pojavnost u stalnom porastu. Bolest u početnoj fazi nema simptoma, a isti se počinju javljati s vremenom te su relativno nespecifični - učestalo mokrenje (pogotovo noću), otežano mokrenje, bol i pečenje prilikom mokrenja, prisustvo krvi u urinu, kao i nemogućnost održavanja mlaza mokraće. Nastavno na nove Europske smjernice za probir raka preporučuje se PSA testiranje, odnosno testiranje prostata specifičnog antigena, kod muškaraca mlađih od 70 godina. Osim navedenog testiranja, potrebno je osvijestiti i potrebu za redovitim preventivnim pregledom kod urologa. Ukoliko se rak prostate otkrije u početnom stadiju, postotak izlječenja doseže vrlo visokih 98%.

Za razliku od raka prostate, rak testisa u najvećoj se mjeri javlja kod muškaraca mlađe životne dobi, stoga većinu novooboljelih čine mlađi od 50 godina. Rak testisa sa sobom nosi neke specifične simptome - pojavu bezbolne kvržice ili otvrdnuća na testisu, bol u predjelu donjeg trbuha, preponama ili pak u donjem dijelu leđa, kao i prisustvo krvi u ejakulatu. Kako bi se rak testisa otkrio na vrijeme, muškarcima je potrebno osvijestiti potrebu za samopregledom, kako bi na vrijeme uočili promjene na testisima te se obratili liječniku. Ovo sijelo raka ima vrlo dobru prognozu ukoliko se na vrijeme otkrije. Naime, nastavno na posljednje studije, petogodišnje preživljenje procjenjuje se na 95%.

Misao kako bolest pogađa nekog drugog, a ne nas, u potpunosti je pogrešna. Iako bi o zdravlju trebalo brinuti svakog dana u godini, barem u studenom fokus javnosti stavlja se na zdravlje muškaraca te pritom brojne muškarce, ali i žene osvještava o prevenciji i brizi te ih upućuje na preglede koji život znače. Stoga brinimo o svojem i zdravlju naših najmilijih već danas.

30.11.2022. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh