« Muškarci
objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana
ZANIMLJIVO

Muškarci i prehlada... o čemu se tu radi?

Nije tajna da žene ignoriraju prehladu i ispunjavaju sve dužnosti na poslu i kod kuće, dok muškarci s prvom temperaturom i blagim curenjem nosa padaju iznemogli u krevet

Kako to ide muškarcima?
Kako to ide muškarcima? (Arhiva)
Više o

prehlada

,

muškarci

Mnogi se zbog toga pitaju doživljavaju li muškarci prehladu i temperaturu na drugačiji način nego žene.

Zbog njihovog pokazivanja patnje koju trpe, čini se kao da proživljavaju iskustvo na ivici smrti, pa se postavlja pitanje je li ovo dramatično preuveličavanje simptoma nazvano „muška prehlada" zapravo stvarno stanje, ili samo malo veća osjetljivost.

Istraživanje

U znanstvenom časopisu „The BMJ" liječnik obiteljske medicine Kylie Sue utvrdio je da muškarci drugačije doživljavaju prehladu nego žene, kao i da je iskustvo bolesti bilo gore za muškarce nego za žene. No, pokazalo se da rezultati ovog istraživanja možda i nisu u potpunosti pouzdani.

Neistine

Hans van Manen, novinar, pročitao je članak koji je napisao Sue i došao do zaključka da su mnoge izjave zapravo netočne. Liječnik je tada priznao da je tijekom istraživanja griješio.

Njegovo objašnjenje za netočnosti je zanimljivo. Kaže da je tijekom istraživanja pripremao rukom pisane bilješke, pa je to kasnije prilikom pripreme rada pogrešno pročitao i naveo kao pogrešne citate.

Istina o prehladi

Iako istraživanje dr. Kylie Sue možda nije bilo savršeno provedeno, studija iz 2020. zapravo je pokazala da bi žene mogle imati manje ozbiljne simptome kada dobiju prehladu.

Simptomi prouzrokovani prehladom rezultat su borbe imunološkog sustava s bolešću. Budući da je tijelu u borbi s virusima i bakterijama potrebna sva energija koju može dobiti ono osigurava da ostanete u krevetu izazivanjem simptoma koji će vas na to natjerati.

Čini se da žene imaju slabiji imunološki odgovor zbog hormona estradiola, ženskog spolnog hormona, koji modulira djelovanje imunoloških stanica. To znači da osobe sa višim nivoima estradiola mogu imati blaže simptome prehlade.

Također, druga studija je pokazala da se, kada je u pitanju gripa, muškarci hospitalizuju češće od žena, pa su prijavljeni smrtni slučajevi zbog gripe kod žena niži.

Iako istraživanje nije dovoljno opsežno da bi se iznosile hrabre tvrdnje o razlikama između muškaraca i žena, možda nije potpuna besmislica pretpostaviti da muškarci te bolesti proživljavaju drugačije od žena, iako se to može činiti previše dramatičnim da bi bilo vjerodostojno.

29.12.2022. 20:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh