« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
EFEKTIVNA TERAPIJA

Mobiteli štite od Alzheimerove bolesti

Predstavljaju opasnost u prometu, iritaciju u vlaku, a čak su povezani s glavoboljama i rakom mozga. No prema novoj studiji, mobiteli pomažu u prevenciji od Alzheimerove bolesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DevianArt)
Više o

mobiteli

,

pamćenje

,

Alzheimerova bolest

,

memorija

Istraživači su otkrili da elektromagnetski valovi koje emitiraju ovi uređaji mogu poboljšati memoriju te smanjiti simptome demencije.

Miševi koji su genetski preinačeni da razviju ovu bolest izlagani su valovima mobitela dva sata dnevno. Testne životinje imale su bolje pamćenje i ˝vještine rasuđivanja˝ od miševa koji nisu podvrgnuti tretmanu.

Vodeći istraživač dr. Gary Arendash, sa Sveučilišta South Florida, nada se kako bi ovo otkriće moglo pomoći razvoju efektivnog i prirodnog liječenja Alzheimerove bolesti. ˝Doista su nas iznenadili ovi rezultati. Još je impresivnija činjenica da elektromagnetski valovi koje proizvode mobiteli zapravo vraćaju pamćenje koje je izgubljeno kod miševa u dubljem stadiju ove bolesti.˝

Zbog toga što mišji i ljudski mozak rade na sličan način, znanstvenici smatraju kako mobilni telefoni mogu imati isti efekt kod ljudi. Smatra se da elektromagnetski valovi uklanjaju naslage štetnog proteina beta-amiloida koji se stvara u mozgu kod osobe koja pati od Alzheimerove bolesti.

˝Ako možemo odrediti najbolji omjer elektromagnetskih valova kako bi zaustavili nakupljanje beta-amiloida te uklonili preostale takve proteine iz mozga, ova se tehnologija brzo može prenamijeniti za liječenje Alzheimerove bolesti kod ljudi˝, objašnjava dr. Chuanhai Cao, koautor studije.

Mobiteli također mogu poboljšati protok krvi u mozak, ubrzati reakciju i vrijeme razmišljanja. ˝Naše istraživanje dokazuje da dugotrajna upotreba mobitela nije štetna za mozak, nego baš suprotno. Elektromagnetski valovi ovih uređaja mogu poboljšati pamćenje te biti efektivna terapija kod gubitka istog˝, dodaje Cao.

07.01.2010. 11:30:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh