« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
GENERACIJA Y

Mladi danas malo bi radili, a puno trošili

Opisuje ih se kao generaciju koja polaže pravo na sve, no koncept napornog rada im je nepoznanica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

posao

,

mladi

,

rad

,

generacija y

Današnji mladi radnici, čini se, smatraju kako zavrijeđuju dobro plaćene poslove, društveni status i mnogo slobodno vremena, bez ulaganja imalo truda. Naime, studija koja je obuhvatila period od 30 godina, zaključila je kako oni rođeni kasnih 1980-tih, tzv. ˝generacija Y˝, očekuju da im se sve servira na pladnju.

Tako slobodno vrijeme cijene mnogo više nego stariji članovi radne zajednice, i puno više žele jednostavne poslove s mnogo slobodnih dana. Također će manje biti spremni raditi prekovremeno. Generacija Y puno više posao smatra sredstvom za plaćanje računa, u odnosu na prijašnje generacije.

Istraživači su tako usporedili radne vrijednosti tri generacije i pronašli značajne razlike. Generacija Y odnosi se na one koji su odrasli u doba interneta, a radi se o tehnološki najosvještenijoj generaciji. Prije njih je došla generacija X u koju spadaju oni rođeni tijekom 1970-tih. Njih karakterzira povećana jednakost žena, ekonomska borba i veća stopa razvoda. Generacija ˝baby booma˝ označava one rođene kasnih 1940-tih i 1950-tih. Djeca postratnih godina povezana su s prosperitetom i optimizmom. Bili su bogatiji i zdraviji od prijašnjih generacija, ali također i spremni na naporan rad.

U studiji je sudjelovalo 16,507 Amerikanaca iz više generacija. Najveća promjena u vrijednostima bila je povećana želja za slobodnim vremenom kod generacije Y. Želja za pronalaskom smislenog posla smanjila se, a mladi na posao gledaju samo na sredstvo kojim će financirati svoj životni stil. ˝Kombinacija želje za dobrim plaćama i društvenim statusom, uz malo rada ono je što identificira generaciju Y. Mnogi od njih smatraju se primadonama na poslu i očekuju sve na gotovo˝, navodi se u studiji.

11.03.2010. 09:12:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh