Metro-portal.hr

objavljeno 11.03.2010. 09:12:21
GENERACIJA Y

Mladi danas malo bi radili, a puno trošili

Opisuje ih se kao generaciju koja polaže pravo na sve, no koncept napornog rada im je nepoznanica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Današnji mladi radnici, čini se, smatraju kako zavrijeđuju dobro plaćene poslove, društveni status i mnogo slobodno vremena, bez ulaganja imalo truda. Naime, studija koja je obuhvatila period od 30 godina, zaključila je kako oni rođeni kasnih 1980-tih, tzv. ˝generacija Y˝, očekuju da im se sve servira na pladnju.

Tako slobodno vrijeme cijene mnogo više nego stariji članovi radne zajednice, i puno više žele jednostavne poslove s mnogo slobodnih dana. Također će manje biti spremni raditi prekovremeno. Generacija Y puno više posao smatra sredstvom za plaćanje računa, u odnosu na prijašnje generacije.

Istraživači su tako usporedili radne vrijednosti tri generacije i pronašli značajne razlike. Generacija Y odnosi se na one koji su odrasli u doba interneta, a radi se o tehnološki najosvještenijoj generaciji. Prije njih je došla generacija X u koju spadaju oni rođeni tijekom 1970-tih. Njih karakterzira povećana jednakost žena, ekonomska borba i veća stopa razvoda. Generacija ˝baby booma˝ označava one rođene kasnih 1940-tih i 1950-tih. Djeca postratnih godina povezana su s prosperitetom i optimizmom. Bili su bogatiji i zdraviji od prijašnjih generacija, ali također i spremni na naporan rad.

U studiji je sudjelovalo 16,507 Amerikanaca iz više generacija. Najveća promjena u vrijednostima bila je povećana želja za slobodnim vremenom kod generacije Y. Želja za pronalaskom smislenog posla smanjila se, a mladi na posao gledaju samo na sredstvo kojim će financirati svoj životni stil. ˝Kombinacija želje za dobrim plaćama i društvenim statusom, uz malo rada ono je što identificira generaciju Y. Mnogi od njih smatraju se primadonama na poslu i očekuju sve na gotovo˝, navodi se u studiji.

11.03.2010. 09:12:21
http://metro-portal.hr/mladi-danas-malo-bi-radili-a-puno-trosili/35179/