« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MISTERIJE SVEMIRA

Izgleda li ovako pakao?

Prodirući milijunima kilometara u hladan vakum mračnog bezdana, ova vatrena aureola jedno je od čuda svemira....

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miloslav Druckmuller)
Više o

Sunce

,

korona

Divovske plamenove stvaraju jaka sunčeva magnetska polja, a omotač super vrućih plinova jednako je lijep kao i opasan. Naziva se korona i ne može ga se vidjeti golim okom zbog jake svijetlosti Sunca. No tijekom solarne pomračine, Mjesec blokira Sunce i korona se spektakularno otkriva.

Ova nevjerojatna fotografija je montaža, digitalno spojena iz 38 slika koja je u Mongoliji, u kolovozu 2008., snimio veteran i lovac na pomračine Miloslav Druckmuller.

Sama korona je 200 puta toplija od Sunca, što iznosi otprilike milijun stupnjeva Celzijusa. Zbog čega je to tako ostaje misterija. Neki smatraju kako je to rezultat forme zagrijavanja poznate i kao indukcija.

No osim što je vrlo vruća, ionizirani plinovi korone imaju supertanku konzistenciju, što je milijarditi dio pune gustoće vodika koji čini vatrenu loptu poznatu kao Sunce. Čudan rezultat toga jest da, ako bi vas nekim slučajem zahvatila korona, prije bi se smrznuli nego spržili.

Unatoč svojem tankom sastavu, korona može zadati smrtonosan udarac. Povremeno, sunčeva površina eruptira tijekom solarnih potresa, što rezultira gigantskim olujama i plamenovima. Ponekad su toliko jaki da ispaljuju velike nakupine plinova korone u svemir brzinom od nekoliko miijuna kilometara na sat.

1859. jedna takva erupcija pogodila je Zemlju i uništila telefrafsku mrežu između Europe i SAD-a. Premda solarne oluje ne mogu direktno naštetiti ljudima, ona 1859. bila je dovoljno jaka da otopi bakrene kablove. Da se tako nešto dogodi danas, došlo bi do sveopćeg kaosa i ekonomskog kraha. Štoviše, znanstvenici predviđaju jednu takvu oluju za ljeto 2012. kada se predviđa da će Sunce doći u novu ˝maničnu˝ fazu turbulencije.

11.03.2010. 08:26:28
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    11.03.2010. 10:20
    to da je korona toplija od samog Sunca je misterija samo tupavim mejnstrim astrofizičarima koji isključuju mogućnost uloge elektriciteta u međuzvjezdanom prostoru... za razliku od teorije plazma/električnog svemira koja tu pojavu objašnjava vrlo jednostavno: međuzvjezdani prostor je popunjen električki nabijenom plazmom i Sunce kao električni stroj prima energiju iz međuzvjezdanog prostora (a ne nuklearnim reakcijama)... :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh