« Kazalište
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
neka cijeli ovaj svijet...

Mjuzikl 'Jalta, Jalta' premijerno izveden u osječkom HNK

Najpoznatiji hrvatski mjuzikl izveden je više od 1000 puta, te postao djelo za sva vremena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (HNK Rijeka/CROPIX)
Više o

Milan Grgić

,

HNK Osijek

,

Jalta Jalta

,

Alfi Kabiljo

,

Nina Kleflin

,

Mladen Tutavac

,

Božidar Šnajder

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku večeras je izvedena premijera mjuzikla "Jalta, Jalta" autora teksta Milana Grgića. Alfi Kabiljo je autor glazbe, a režiju potpisuje Nina Kleflin, i to sve pod dirigentskom palicom Mladena Tutavca.

Najnovija premijera poznatog mjuzikla u Osijeku njegovo je 16 uprizorenje, što u Hrvatskoj, što u inozemstvu, s više od 1000 izvedaba, a preveden je na njemački, talijanski i norveški jezik. Večerašnja "Jalta, Jalta" prvo je izvođenje isključivo s opernim pjevačima koji su se pokazali i odličnim glumcima i plesačima.

Najpoznatiji hrvatski mjuzikl "Jalta, Jalta" duhovito se poigrava s temom podjele svijeta 1945. godine u sklopu glasovite konferencije na Jalti.

Kada su prije 40-tak godina autori Grgić i Kabiljo stvarali Jaltu, nisu očito ni sanjali da će iznjedriti djelo za sva vremena, kazao je v.d. intendatna osječkog HNK-a Božidar Šnajder. Redateljici Nini Kleflin i cjelokupnom ansamblu čestitao je na odličnoj premijeri, istaknuvši kako je Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku ne tako davno bilo poznato po izvođenju mjuzikla.

Glavne uloge dodijeljene su Ljiljani Čokljak (Nina Filipovna, domarka vile Aramovski), Davoru Radiću (Griša, ruski sobar), Daliju Moru (Stenli, engleski sobar), Ladislavu Vrgoču (Lari, američki sobar) i Sanji Toth (Marfa, sluškinja u vili Aramovski). Nastupili su još Nenad Tudaković, Jasna Komendanović, Predrag Stojić, Robert Adamček, Claudio Contini, Josip Slam, Krunoslav Tuma i Damir Baković. Scenu je osmislio Osman Arslanagić, kostimografkinje su Ika Škomrlj i Dženisa Pecotić, a koreograf Dinko Bogdanović.

"Jalta, Jalta" na osječkoj kazališnoj sceni premijerno je izvedena 19. listopada 1973. godine u režiji Vlade Štafančića. (hina/metro-portal)

21.11.2009. 00:33:14
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    spam robot
    21.11.2009. 14:55
    Ja sam spam robot
  2. avatar
    mawa cica
    16.01.2010. 14:21
    maaa...bezveze je bilooo :S
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh