« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ČESTICE VOLFRAMA

Metalni oblak mogao bi riješiti problem svemirskog otpada

U svemiru se nalazi preko 600.000 komada zemaljskog otpada većih od jednog kubičnog centimetara

Svemirski otpad
Svemirski otpad (Shutterstock)
Više o

orbita

,

svemirski otpad

,

volfram

Američki znanstvenici dosjetili su se kako riješiti sve veći problem zemaljskog otpada u svemiru. U orbiti se trenutno nalazi gotovo 20.000 većih dijelova i još 30 puta toliko manjih čestica koje ugrožavaju sigurnost satelita i Međunarodne svemirske postaje.

Znanstvenici s "US Naval Research" laboratorija predlažu uklanjanje otpada česticama volframa koji je gotovo dvostruko teži od olova. Čestice bi se mogle pričvrstiti uz komade smeća (koji su veći od jabuke) i tako povećati njihovu težinu - teži komadi izgubili bi na visini i izgorjeli u zemljinoj atmosferi.

"Rakete bi na visini između 900 i 1100 kilometara mogle ravnomjerno ispuštati metalne oblake. Čestice volframa potom bi 30 godina sustavno čistile orbitu", objasnio je voditelj projekta Gurudas Ganguli na predstavljanju ideje.

Ganguli tvrdi da gustoća oblaka ne bi ugrozila aktivne satelite, no zasad je nejasno u kojoj mjeri bi oblak negativno utjecao na rad teleskopa kojima se promatra svemir.

Stručnjaci diljem svijeta pokušavaju pronaći prikladno rješenje za svemirski otpad koji ozbiljno ugrožava sigurnost satelita. Skupina kalifornijskih znanstvenika Global Aerospace korporacije tako je nedavno predložila da bismo svaki satelit u budućnosti trebali opremiti helij balonom na napuhavanje. Na kraju životnog vijeka, helij bi napravio 40 metara veliki balon koji bi usporio satelit i spustio ga u atmosferu u roku jedne godine. No, ovakvo rješenje ne rješava problem postojećeg otpada. 

15.04.2011. 09:25:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Damir
    26.04.2011. 21:14
    A kako bi taj volfram utjecao na atmosferu i na živa bića na Zemlji?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh