« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
PROMJENA NAVIKA

Mediteranska kuhinja više nije zdrava kao nekad

Maslinovo ulje, riba i svježe povrće glavne su namirnice mediteranske kuhinje koja, čini se, nije baš tako zdrava kao što se mislilo

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje (Shutterstock)
Više o

zdrava prehrana

,

maslinovo ulje

,

mediteranska hrana

,

mediteranska kuhinja

Španjolska studija srušila je mit o zdravoj mediteranskoj prehrani: način na koji danas shvaćamo i primjenjujemo načela mediteranske kuhinje ne štiti od srčanih i drugih zdravstvenih problema. Naprotiv, rizik od oboljenja je kod stanovništva Sredozemlja jednak riziku u SAD-u i veći od onog u Velikoj Britaniji.

Istraživanje je provedeno u Malagi i obuhvatilo 2270 ispitanika. "Suprotno očekivanjima, većina ispitanika je imala prekomjernu tjelesnu težinu i povišenu razinu kolesterola", piše voditelj studije Ricardo Gomez-Huelgas u časopisu "International Journal of Clinical Practice".

Kardiovaskularne bolesti su među glavnim uzrocima smrti u razvijenim zemljama - smrtonosne su za svakog trećeg Španjolca. U rizičnu skupinu se ubrajaju muškarci, a ključni faktori su: starost, cigarete, alkohol, masne naslage, kolesterol, dijabetes i nezdrava prehrana. Dok na neke faktore (starost) ne možemo utjecaji, drugi u velikoj mjeri ovise o nama samima.

Manje fizičkih poslova, više kalorija

Kao idealan primjer dobre prehrane dosad se navodila upravo prehrana koja potječe iz zemalja Sredozemlja. Tvrdilo se da ljudi, s jedne strane, živo opuštenije, te se istovremeno kvalitetnije hrane, s lokalno uzgojenim voćem i povrćem, maslinovim uljem i razmjerno velikim količinama ribe.

Znanstvenici sada upozoravaju da takav pogled na mediteransku kuhinju danas više ne vrijedi. "Postojeća istraživanja su vrlo stara, a ispitanici velikim dijelom potječu iz ruralnih krajeva", napominje Gomez-Huelgas.

"Život se dosta promijenio u proteklih 40 godina. Ljudi se više ne bave fizičkim poslovima, ali se i dalje hrane vrlo kalorično, kao da su cijeli dan radili na polju. Promijenio se i način konzumiranja namirnica, a proširile su se i nezdrave navike poput pušenja i cjelodnevnog sjedenja", objašnjavaju španjolski znanstvenici.

Posebnu rizičnu skupinu za kardiovaskularne bolesti čine slabije obrazovane osobe s manjim prihodima. Najveći broj pušača i pretilih osoba potječe upravo iz tog društvenog sloja pa bi se smrtnost, tvrde znanstvenici, mogla smanjiti već učinkovitijom edukacijom.

16.01.2011. 18:54:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    martinatonka
    17.01.2011. 10:23
    Krivi naslov! Nije istina da mediteranska kuhinja više nije zdrava, nego su ljudi promijenili životne navike. Naravno da se ne bi smjeli istovjetno hraniti osobe koje fizički rade i one koje su pasivne, no ono što najviše utječe na zdravlje su previše sjedenja, PUŠENJE i nadasve prekomjerno uživanje u hrani i alkoholu. Dakle, nije stvar u hrani nego u ljudima. I najzdravije stvari su opasne ako pretjerujemo, kao što i najsmrtonosnije stvari mogu biti spasonosni lijek- u malim, doziranim količinama.
  2. avatar
    xena
    17.01.2011. 19:40
    istina je ovo sto kaze martinatonka, ali mislim da je isto problem u hrani. nije zdrava jer ljudi vise ne sade sami, a kupovna (GMO) je puna E-ova i drugih sranja. a vecina maslinovih ulja iz ducana nema ni m od maslina u sebi. ribe iz uzgajalista itd. vjerojatno su se i porcije povecale, a fizicka aktivnost smanjila. kad se sve to uzme u obzir ispada da stvarno vise to nije to.
  3. avatar
    Gjuro
    18.01.2011. 10:49
    Ne slazem se. Clanak kaze kako je mediternaska prehrana smatrana zdrvom na osnovu istrazivanja koja su provodjena vecinom medju ruralnim stanovnistvom. Netko tko puno fizicki radi moze se hraniti i u Mc. Donalds-u i biti zdrav. Moguce je da je rezultat biased jer bolje zdravlje ispitanika nije bilo posljedica ribe i maslina u prehrani vec intenzivnog fizickog rada.
    S druge strane tesko rmbanje mozda stiti srce, ali sigurno unistava zglobove, kad, ne ako nego kad se razvije artroza zglobova onda je kraj aktivnosti, pa onda moze krenuti i problematika sa srcem. Tijelo je jednostavno prelose u regeneraciji i to je nesto sto treba rijesiti tehnoloski.
    Eskimi se hrane nezdravo (vecinom mesina) a zdravi su, no to je objasnjeno s Omegom 3 koje ima vise u ribi iz hladne vode. Mediteran bas nije nesto hladan.
  4. avatar
    Yura
    18.01.2011. 12:50
    MA, naravno da je mediteranska prehrana i dalje apsolutno zdravija nego bunceki, svinjske polovice, prezvušti, krvavice i sl. nego upravo je problem u tome što se ljudi danas ne drže nikakvoga reda. Lijepo piše u Bibliji: "Tko ne radi neka ne jede" - naravno, ne možemo sad to shvatiti dolsovno, jesti treba ali kad je Bilblija pisana ljudi nisu sjedili po cijele dane i buljili u ekran, nego su radili na polju - fizički. I već je tada primjećeno da ne valja jesti ako ne radiš, dakle ako se fizički ne trošiš odn. ne trošiš te kalorije koje uneseš u tijelo i upravo u tome zecu leži grm. Ljudima je danas sve dostupno i mogu otići u makdonalds i nažderati se do mile volje i ond adomeka na spavanac i to ih ubije.
    Tako da se slažem sa komentarom gore da je naslov članka potpuno promašen i pitam se kakav je stupanj pismenosti novinara koji je tako nešto uspio (pre)/napisati.
  5. avatar
    kuhar
    18.01.2011. 13:28
    hmm pa koliko vidim u naslovu ne pise da mediteranska kuhinja nije zdrava vec da "više nije zdrava kao nekad". a to je sasvim ok. ili neko misli da su današnji špageti s raznim gotovim umacima i ona zamrznuta čuda zdravi kao prije kad su ljudi radili svoje šalše i tijesto?! pa naravno da ne. ista stvar s pizzom na kojoj se danas nalazi 100 kaloričnih čuda. problem je mislim u načinu pripreme nekad i danas i tu je ogromna razlika koja baš ne odgovara pojmu zdrave hrane koju povezujemo s mediteranom.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh