« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SPAVANJE JE VAŽNO

Manjak sna potiče djecu na konzumiranje droge i alkohola

Djeca koja malo spavaju u ranoj dobi lakše se okreću opijatima i imaju još većih problema sa spavanjem kad odrastu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

droga

,

spavanje

,

alkohol

,

san

,

manjak sna

U istraživanju objavljenom u časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research navodi se da djeca koja loše i malo spavaju pokazuju veću sklonost alkoholu i drogama kad odrastu. Istraživači također navode da ih manjak sna može kasnije navesti na vožnju pod utjecajem alkohola, pušenje i lakše padanje u nesvijest.

Pokazalo se i da djeca koja malo spavaju u dobi između tri i pet godina isti problem imaju i u dobi između 11 i 17 godina. To sve vodi povećanju unosa alkohola i opijata u dobi između 18. i 21. godine. Studija je provedena nad 386 tinejdžera. Profesorica psihologije sa Sveučilišta Idaho State Maria Wong kaže da su previše umora i pomanjkanje sna glavni preduvjeti za početak opijanja, padanja u nesvijest, vožnje pod utjecajem opijata i za nastanak ostalih životnih problema vezanih za alkohol.

Osim toga, dodaje Tim Roehrs iz detroitskog Centra za istraživanja i poremećaje u spavanju, istraživanje je pokazalo da djeca kasnije u odrasloj dobi imaju još većih problema sa spavanjem. "Krajnja poruka je ta da je san važan", zaključuje Roehrs.

10.04.2010. 18:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh