« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SINDROM PJEŠČANOGA SATA

Idu li vam na živce spora računala? Niste jedini

Čekanje prilikom pokretanja aplikacija ili internetskih stranica mnoge korisnike računala jednostavno dovodi do ludila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

intel

,

računala

,

stres

,

aplikacije

,

sindrom pješčanoga sata

Idu li vam na živce spora računala? Raste vam razina stresa dok čekate da se postave fotografije, video snimke ili dok čekate da se skine glazba? Vrlo vjerojatno patite od sindroma 'pješčanog sata'. Intel je proveo istraživanje koje je pokazalo da čak 66 posto korisnika računala osjeća znatnu količinu stresa zbog spore tehnologije, a 23 posto njih izjavilo je da je razina stresa zbog spomenutog problema preteška za izdržati.

Prema riječima Agnes Kwan iz Intela, tvrtke specijalizirane za proizvodnju procesora, nekih 41 posto korisnika računala da im iznimno smeta dok čekaju da računalo obavi svoje. Kwan napominje da je takozvani sindrom pješčanog sata termin koji uključuje sve frustracije s kojima se suočavaju korisnici računala dok gledaju maleni pješčani sat kako se okreće dok računalo obavlja svoje radnje - otvaranje programa, pokretanje interneta, itd. U ekstremnim situacijama neki korisnici znaju čekati i po nekoliko sati da ih računalo, da tako kažemo, sustigne. Stres se samo povećava ako je ono što trebaju napraviti vremenski ograničeno.

S pojavom društvenih servisa poput Twittera i Facebooka te brojnih internetskih stranica posvećenih glazbi i videima, korisnici računala suočavaju se sa sve većim brojem aplikacija nego što je to bio slučaj prije nekoliko godina. Zastarjela, pa čak i neka novija računala to jednostavno ne mogu podnijeti. Rezultati dobiveni prema postojećim podacima ukazuju na to da korisnik računala u prosjeku dnevno 'izgubi' oko 13 minuta čekajući da se pokrene neka aplikacija ili internetska stranica. To znači da se izgube tri dana godišnje, zaključuju Intelovi stručnjaci.

10.04.2010. 17:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh