« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina
BOLESTI VREBAJU

Manja konzumacija mesa spašava 45,000 života godišnje

Konzumacija ne više od 3 mesna obroka tjedno može spriječiti oko 45,000 preuranjenih smrti, navodi novo istraživanje

Meso iz supermarketa sve je lošije kvalitete
Meso iz supermarketa sve je lošije kvalitete (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

Rak

,

meso

,

prehrana

,

smrt

,

bolesti

Studija Sveučilišta Oxford navodi kako je prerađeno meso, poput jeftinih hamburgera ili kobasica, loše po zdravlje zbog velikih količina soli i masnoća. Naime, istraživači su analizirali zdravlje ljudi koji primjenjuju različitu prehranu. Otkrili su kako prehrana s manjim udjelom mesa može smanjiti smrtnost od srčanih bolesti za 31,000 ljudi, smrtnost od kancerogenih bolesti za 9000, te smrtnost od moždanog udara za 5000, i to svake godine.

>> Jače pečeno meso udvostručuje rizik od raka

Dr. Mike Rayner iz Ureda za javno zdravstvo pri Sveučilištu Oxford objašnjava kako se mnogo života može spasiti samo ako ljudi konzumaciju ograniče na 3 mesna obroka tjedno, te manje porcije mliječnih proizvoda. Solidna alternativa su također riba i jaja. "Ovo istraživanje demonstrira sve zdravstvene dobrobiti manjeg unosa mesa."

Istraživanje koje je provela organizacija "Friends of the Earth" samo potvrđuje ove činjenice. Tako je npr. otkriveno da piletina iz supermarketa sadrži 2,7 posto masnoća više nego ista piletina 1970-tih, te oko 30 posto manje bjelančevina. Još jedno istraživanje udruge Soil Association pokazalo je kako se većina stoke u Velikoj Britaniji hrani genetski modificiranom sojom koja se uzgaja u Južnoj Americi. Ulaskom u EU, ovo bi mogao postati i hrvatski problem.

19.10.2010. 21:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh