« Muškarci
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
EH, DA ...

Mamurluk u četrdesetima postaje sve gori

Ako ste prebacili četrdesetu, više ne možete popiti onoliko koliko ste mogli još nedavno, a ujutro je mamurluk pravi pakao

Do četrdesete još kako tako, a poslije ...
Do četrdesete još kako tako, a poslije ... (Dreamstime)
Više o

mamurluk

,

liječenje mamurluka

,

četrdesete

,

dvadesete

Ako se nadate da ćete s godinama steći kondiciju u cuganju, morat ćemo vas razočarati i spomenuti vam istraživanje provedeno na Sveučilištu Pennsylvania koje je dokazalo da je mamurluk u četrdesetima tako grozan da zbog njega počinjemo sve manje piti.

Lude dvadesete su zlatno doba u kojem je mamurluk samo usputna smetnja nakon lude neprospavane noći pune alkohola, no s godinama problemi postaju sve izraženiji.

Riječ je o tome da u četrdesetima počinjemo ubrzano gubiti mišićnu masu koju zamjenjuju masti, a one sadrže manje vode i drugačije apsorbiraju alkohol.

Što imamo manje mišića u tijelu, lakše dehidriramo, a baš je dehidracija glavni uzročnik mamurluka. Naravno, uz to ni jetra više ne može probavljati alkohol kao u mladim danima, pa se on nakon četrdesete duže zadržava u krvi, a nakon pedesete to postaje alarmantno.

Stariji ljudi su sve pijaniji sa svakom novom čašom ili čašicom pića, učinak alkohola traje dulje i simptomi mamurluka, poput glavobolje ili mučnine su puno gori.

U cijeloj priči važan je i mozak, čiji neuroni postaju sve manje učinkoviti s godinama, a kako se u srednjim i poznijim godinama pije i više lijekova, jetra je dodatno opterećena.

Sve u svemu, kad dogurate do četrdesete, shvatit ćete da niste više mladi, i to po mamurluku. Nazdravlje!

23.11.2013. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh