« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina
UGODAN ŽIVOT

Male intervencije za čišći i zdraviji dom

Čist i uredan dom ne samo da je ugodan za život, veći doprinosi zdravlju svih ukućana

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

bakterije

,

kućanstvo

,

čišćenje

,

prljavština

,

dom

,

životni prostor

Da bi vaš dom bio zdrav ne morate uložiti masivan trud kako bi ga iz dana u dan održavali besprijekorno čistim, dovoljne su male, ali strateške intervencije na mjestima koja skrivaju opasne bakterije i toksine.

Pošto je nedavno istraživanje američke Agencije za zaštitu okoliša pokazalo kako u prosječnom domu ima pet puta više opasnih mikroba nego vani, donosimo vam male, ali efikasne akcije koje će vam pomoći da lakše dišete:

Očistite otirač za noge - Oko 60 posto prašine u domu dolazi iz okoliša, a većinu smo u životni prostor unijeli na obuči. Te sićušne čestice sastoje se od brojnih gadosti, poput ljudske kože, životinjske dlake, ostataka hrane, olova, pa čak i arsena. Abrazivni otirači čvrstih vlakana uspješno će reducirati prljavštinu s vaših tenisica i cipela. Usisavajte ih minimalno jednom tjedno, a poželjno je da ih svakog mjeseca detaljno operete.

Filtrirajte vodu - Iako se čistoća pitke vode strogo provjerava na dnevnoj bazi, to ne znači da ne sadrži štetne bakterije, toksine i teške metale. Voda se mora dezinficirati s klorom, no on u velikim količinama može djelovati destruktivno na stanice u organizmu, uzrokujući rak, spontane pobačaje i prirođene mane. Kako bi bili mirne duše, investirajte u filtre za vodu.

Mijenjajte kuhinjske krpe - Iako su vrlo praktične za brisanje posuđa, kuhinjske krpe mogu biti dom nevjerojatnom broju bakterija. Nedavno istraživanje pokazalo je da se na 6 kvadratnih centimetra krpa nalazi vrtoglavih 134 tisuća bakterija, među kojima mogu biti E. coli, salmonela i zlatni stafilokok. Kako bi bili sigurni, kuhinjske krpe moraju biti suhe prije svake upotrebe, te bi ih trebali svaki dan mijenjati.

Detaljno očistite sudoper - Kada čistimo sudoper vrlo često preskočimo slavinu, no na njoj se može pronaći preko 13 tisuća bakterija, među kojima mogu biti E. coli i stafilokok, koje se vrlo lako prilikom pripreme jela mogu prenijeti na hranu. Sudopere možete efikasno dezinficirati izbjeljivačem ili octom, a nakon pranja slavinu dobro obrišite i posušite.

Obrišite rub kreveta - Svi znamo da su madraci, jastuci i pokrivači dom grinja čiji izmet izaziva alergije, no fekalije nametnika također se skrivaju u prašini na rubovima kreveta. Usisavanje nije najbolji pristup jer alergene možete raspršiti u zrak. Okvir kreveta obrišite mokrom krpom svaka dva tjedna, posteljinu mijenjajte jednom tjedno, a pokrivače perite svakog mjeseca.             

30.05.2012. 14:32:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh