« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SPECIJALAN MATERIJAL

Ljepljivi automobili spašavat će živote

Ugrađivanje ljepljive supstance u karoseriju automobila moglo bi ih učiniti otpornijima na udarce, sugeriraju novi eksperimenti

Fotografija vijesti
Više o

sudar

,

automobil

,

ljepilo

,

materijal

,

karoserija

Paula Mellado i njezini kolege sa Sveučilišta Harvard, testirali su kako se fleksibilni, plastični diskovi veličine CD-a sažimaju, kada im se središte povuče kroz rupu veličine novčića. Rubovi svakog diska tada bi se savijali prema unutra, formirajući stožaste strukture. Tim znanstvenika objasnio je kako je diskove s tankim slojem ljepila bilo teže provući kroz rupu nego one bez sloja.

"Kada imate ljepljivu membranu, dvije strane će se dodirivati, ali neće skliznuti", objašnjava Mellado. Kada se stranice dodiruju, disk se odupire daljnjoj deformaciji, i ne može se lako saviti kako bi prošao rupu. Sugerira se kako bi dodavanje ljepljivog sloja na površine metalnih materijala koji bi vjerojatno prošli jedni kroz druge tijekom udara, učinilo takve materijale otpornije, bez nepotrebnog dodavanja na težini.

Takva ljepljiva površina mogla bi biti odličan materijal za apsorbiranje udaraca, te bi se mogla koristiti za proizvodnju automobila nove generacije.

21.03.2011. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh