« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PREKINITE TERAPIJU ODMAH

Lijek za mršavljenje Reductil povučen s tržišta zbog ozbiljnih nuspojava

Srčani i moždani udar samo su neke od mogućih posljedica korištenja problematičnog lijeka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

debljina

,

moždani udar

,

mršavljenje

,

srčani udar

,

reductil

,

lijek za debljinu

Reductil, lijek za liječenje teških oblika debljine farmaceutske tvrtke Abbott, danas je povučen s polica hrvatskih ljekarni, ali i s onih u zemljama EU. Razlog - teške i ozbiljne nuspojave poput srčanog i moždanog udara.

Stoga je Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode danas poslala i pismo liječnicima te ljekarnicima u kojem ih obavještava o povlačenju problematičnog lijeka za debljinu.

Kako stoji u obavijesti na stranicama Agencije, Europska agencija za lijekove (European Medicines Agency, EMA) je 21.01.2010. objavila priopćenje za javnost u kojem preporučuje povlačenje lijeka Reductil, djelatne tvari sibutramin, u Europskoj uniji zbog nepovoljnog omjera koristi i rizika.

Lijek Reductil je registriran kao pomoćna terapija uz dijetu i tjelovježbu u liječenju pretilosti kod pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom, odnosno pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom i dodatnim čimbenicima rizika.

Novi podaci dobiveni su iz kliničkog ispitivanja (Sibutramin Cardiovascular OUTcomes, SCOUT) koje je za cilj imalo ispitati učinke liječenja sibutraminom na kardiovaskularni sustav pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom. Rezultati ukazuju na povećan rizik za razvoj ozbiljnih kardiovaskularnih incidenata kao što su moždani ili srčani udar u pacijenata koji su liječeni Reductilom u usporedbi s pacijentima koji su dobivali placebo.

Zato Povjerenstvo za humane lijekove Europske Agencije za lijekove (Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP) na temelju ocjene dostupnih podataka o sigurnosti i djelotvornosti primjene lijeka Reductil smatra kako rizik primjene nadilazi korist, te je preporučilo njegovo povlačenje.

Na temelju odluke EMA-e, Agencija za lijekove i medicinske proizvode (Agencija)  preporuča:

  • liječnici više ne smiju propisivati lijek Reductil te da moraju razmotriti druge načine liječenja pacijenata koji su do sada koristili taj lijek.
  • ljekarnici ne smiju izdavati Reductil, a pacijente koji su ga do sada koristili trebaju uputiti na liječnički pregled.
  • pacijenti koji su do sada koristili Reductil trebaju se obratiti liječniku kako bi se razmotrili drugi načini liječenja, uključujući dijetu i tjelovježbu. Pacijenti mogu samostalno prekinuti terapiju Reductilom i prije liječničkog pregleda, ako to žele.
22.01.2010. 15:56:28
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    22.01.2010. 16:35
    Zanimljivo je samo da se taj lijek koristi već barem 13 godina, a tek je sad otkriveno da ima toliko štetne nuspojave... Tko li je zarađivao na tuđem zdravlju, taštini i gluposti sve te godine?

    P.S. Nije lijek "za debljinu" nego vjerojatno "protiv debljine" ili "za mršavljenje".
  2. avatar
    classy
    22.01.2010. 17:00
    Farmaceuti pljačkaju, to je istina. A iskorištavanje ljudske taštine danas se zove poduzetnost. No, zar stvarno misliš da se zaključci o nuspojavama mogu donijeti preko noći? Treba vremena za nešto takvo. Ali priznajem, bolesni i oni kojima je zbog pretilosti zdravlje ugroženo na kraju ionako najviše plate.
  3. avatar
    22.01.2010. 17:28
    Oprosti classy, ali 13 godina nije baš "preko noći", a svaki lijek prije nego dobije odobrenje mora proći rigorozna i prilično dugotrajna testiranja (što ovdje očito nije bio slučaj). Iz toga se može doći do zaključka kako se nije radilo o slučajnom propustu nego o namjernom zataškavanju s ciljem zarade.

    A kad smo već kod pretilosti, zanimljivo je kako postoje dobre veze između proizvođača junk fooda i farmaceuta koji nude čudotvorne lijekove za brz gubitak kilograma. Pitanje za kraj: koliko pametni trebate biti da smršavite ako ste već dospjeli do težine koja vam ugrožava zdravlje? Ako jedete previše sranja pretvarate si život u sranje - it's that simple!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh