« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
40% MANJI RIZIK

Vitamin D pomaže u prevenciji raka od debelog crijeva

Uzimanje veće količine vitamina D znanstvenici povezuju sa smanjenim rizikom od obolijevanja od raka debelog crijeva

Losos je dobar izvor vitamina D
Losos je dobar izvor vitamina D (DeviantArt)
Više o

rak debelog crijeva

,

vitamin D

Rezultati su utemeljeni na podacima prikupljenim u deset zapadnoeuropskih država, odnosno na više od pola milijuna Europljana, objavljeno je u petak na internetskim stranicama stručnoga časopisa British Medical Journal.

Rizik za obolijevanje od raka debelog crijeva i rektuma kod pacijenata kojima je u krvi ustanovljena povećana razina vitamina D, bio je manji za gotovo 40 posto u odnosu na one s manjom razinom.

Vitamin D organizam dobiva izlaganjem sunčevim zrakama, ali ga ima i u hrani, a otprije je poznato da ima ključnu ulogu u jačanju kostiju jer povećava razinu kalcija u krvi.

Časopis British Medical Journal prenosi rezultate vrlo opsežne studije o povezanosti količine vitamina D u krvi i raka debelog crijeva, a podaci su prikupljeni u deset zapadnoeuropskih država.

No, znanstvenici upozoravaju da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se ustvrdilo ima li bilo kakvih nuspojava od eventualnog uzimanja D vitamina kao dodatka jelima, ili češćeg konzumiranja namirnica s puno vitamina D. Također ističu kako bi trebalo ustvrditi je li učinkovitije uzimanje vitamina D u tabletama ili balansiranje prehrane s redovitim izlaganjem sunčevim zrakama.

Otprije je poznato da su pušenje, pretilost i 'sjedilački' način života, alkohol te konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina rizični faktori za razvoj raka debelog crijeva i rektuma. (hina/metro-portal)

22.01.2010. 16:50:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh