Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2010. 15:56:28
PREKINITE TERAPIJU ODMAH

Lijek za mršavljenje Reductil povučen s tržišta zbog ozbiljnih nuspojava

Srčani i moždani udar samo su neke od mogućih posljedica korištenja problematičnog lijeka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)

Reductil, lijek za liječenje teških oblika debljine farmaceutske tvrtke Abbott, danas je povučen s polica hrvatskih ljekarni, ali i s onih u zemljama EU. Razlog - teške i ozbiljne nuspojave poput srčanog i moždanog udara.

Stoga je Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode danas poslala i pismo liječnicima te ljekarnicima u kojem ih obavještava o povlačenju problematičnog lijeka za debljinu.

Kako stoji u obavijesti na stranicama Agencije, Europska agencija za lijekove (European Medicines Agency, EMA) je 21.01.2010. objavila priopćenje za javnost u kojem preporučuje povlačenje lijeka Reductil, djelatne tvari sibutramin, u Europskoj uniji zbog nepovoljnog omjera koristi i rizika.

Lijek Reductil je registriran kao pomoćna terapija uz dijetu i tjelovježbu u liječenju pretilosti kod pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom, odnosno pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom i dodatnim čimbenicima rizika.

Novi podaci dobiveni su iz kliničkog ispitivanja (Sibutramin Cardiovascular OUTcomes, SCOUT) koje je za cilj imalo ispitati učinke liječenja sibutraminom na kardiovaskularni sustav pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom. Rezultati ukazuju na povećan rizik za razvoj ozbiljnih kardiovaskularnih incidenata kao što su moždani ili srčani udar u pacijenata koji su liječeni Reductilom u usporedbi s pacijentima koji su dobivali placebo.

Zato Povjerenstvo za humane lijekove Europske Agencije za lijekove (Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP) na temelju ocjene dostupnih podataka o sigurnosti i djelotvornosti primjene lijeka Reductil smatra kako rizik primjene nadilazi korist, te je preporučilo njegovo povlačenje.

Na temelju odluke EMA-e, Agencija za lijekove i medicinske proizvode (Agencija)  preporuča:

  • liječnici više ne smiju propisivati lijek Reductil te da moraju razmotriti druge načine liječenja pacijenata koji su do sada koristili taj lijek.
  • ljekarnici ne smiju izdavati Reductil, a pacijente koji su ga do sada koristili trebaju uputiti na liječnički pregled.
  • pacijenti koji su do sada koristili Reductil trebaju se obratiti liječniku kako bi se razmotrili drugi načini liječenja, uključujući dijetu i tjelovježbu. Pacijenti mogu samostalno prekinuti terapiju Reductilom i prije liječničkog pregleda, ako to žele.
22.01.2010. 15:56:28
http://metro-portal.hr/lijek-za-mrsavljenje-reductil-povucen-s-trzista-zbog-ozbiljnih-nuspojava/31226/