« Život
objavljeno prije 10 godina
POGREŠNE DIJAGNOZE

Liječite se na Wikipediji? Nemojte više ...

Dr. Google i njegova kolegica dr. Wikipedia posjećuju se puno češće od pravih liječnika, koji tvrde da to nije ni najmanje pametno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Wikipedia

,

Google

,

dijagnoze bolesti

,

simptomi bolesti

,

pogrešnje dijagnoze

Googlanje prvih znakova bolesti počelo je uzimati maha već pred nekoliko godina, a kako je Wikipedia uvijek među prvim linkovima, većina ljudi završi upravo tamo tražeći dijagnoze svojeg stanja.

No, kako su zaključili liječnici sa Sveučilišta Campbell nakon opsežnog pretraživanja i analiziranja članaka na Wikipediji, čak devet od deset članaka sadrži prilično ozbiljne činjenične greške koje vas mogu dovesti u zabludu, a ponekad i u životnu opasnost.

Osim što preporučuju da umjesto na internetu dijagnozu potražite kod pravog liječnika, stručnjaci se slažu da bi se i istraživači trebali suzdržati od potrage za podacima na Wikipediji pošto članci na najvećoj svjetskoj enciklopediji ne prolaze znanstvenu provjeru. Kako gotovo 70 posto studenata i liječnika radi upravo to, mogli bi se i mi ostali malo zabrinuti za svoje zdravlje.

Naravno, problem Wikipedije je korisničko uređivanje koje se u nekoliko navrata pokazalo kao veliki nedostatak, prisjetimo li se slučaja s desničarskim stavovima koje su promicali neki hrvatski administratori.

Jedan od očitih primjera netočnosti na Wikipediji je, ne bi vjerovali, mjerenje tlaka, jer u članku stoji da bi za dijagnozu visokog tlaka trebalo očitati tri mjerenja iznad normalnih razina u tri potpuno različite situacije.

Liječnici zgroženo tvrde kako to nije istina i zapravo je vrlo opasno visokom tlaku pristupiti na taj način.

Uz to, osvrnuli su se i na famaceutske tvrtke koje su optužene da brišu štetne nuspojave na člancima o lijekovima

Sve u svemu, kad vas nešto zaboli, zdravstvenu iskaznicu u džep i kod liječnika, a poslije googlajte do mile volje ...

27.05.2014. 16:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh