Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2014. 16:20:00
POGREŠNE DIJAGNOZE

Liječite se na Wikipediji? Nemojte više ...

Dr. Google i njegova kolegica dr. Wikipedia posjećuju se puno češće od pravih liječnika, koji tvrde da to nije ni najmanje pametno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Googlanje prvih znakova bolesti počelo je uzimati maha već pred nekoliko godina, a kako je Wikipedia uvijek među prvim linkovima, većina ljudi završi upravo tamo tražeći dijagnoze svojeg stanja.

No, kako su zaključili liječnici sa Sveučilišta Campbell nakon opsežnog pretraživanja i analiziranja članaka na Wikipediji, čak devet od deset članaka sadrži prilično ozbiljne činjenične greške koje vas mogu dovesti u zabludu, a ponekad i u životnu opasnost.

Osim što preporučuju da umjesto na internetu dijagnozu potražite kod pravog liječnika, stručnjaci se slažu da bi se i istraživači trebali suzdržati od potrage za podacima na Wikipediji pošto članci na najvećoj svjetskoj enciklopediji ne prolaze znanstvenu provjeru. Kako gotovo 70 posto studenata i liječnika radi upravo to, mogli bi se i mi ostali malo zabrinuti za svoje zdravlje.

Naravno, problem Wikipedije je korisničko uređivanje koje se u nekoliko navrata pokazalo kao veliki nedostatak, prisjetimo li se slučaja s desničarskim stavovima koje su promicali neki hrvatski administratori.

Jedan od očitih primjera netočnosti na Wikipediji je, ne bi vjerovali, mjerenje tlaka, jer u članku stoji da bi za dijagnozu visokog tlaka trebalo očitati tri mjerenja iznad normalnih razina u tri potpuno različite situacije.

Liječnici zgroženo tvrde kako to nije istina i zapravo je vrlo opasno visokom tlaku pristupiti na taj način.

Uz to, osvrnuli su se i na famaceutske tvrtke koje su optužene da brišu štetne nuspojave na člancima o lijekovima

Sve u svemu, kad vas nešto zaboli, zdravstvenu iskaznicu u džep i kod liječnika, a poslije googlajte do mile volje ...

27.05.2014. 16:20:00
http://metro-portal.hr/lijecite-se-na-wikipediji-nemojte-vise/85263/