Kuhanje kao prevencija raka
Pokazalo se da je najučinikovitije kuhati brokulu 5 minuta na pari, jer se na taj način očuva dovoljna količina enzima mirosinaze koji stvara spomenuti sulforan
Priprema povrća vrlo je važna kako bi se što bolje očuvali svi važni i ljekoviti sastojci, a stručnjaci su posebnu pažnju posvetili kuhanju brokule i ostalih kupusnjača koje su odličan izvor sulforafana, fitokemikalije koja ima snažan antikancerogeni učinak.
Nakon usporedbe brokule kuhane u vodi, na pari i u mikrovalnoj pećnici, pokazalo se da je najučinikovitije kuhati brokulu 5 minuta na pari, jer se na taj način očuva dovoljna količina enzima mirosinaze koji stvara spomenuti sulforan. Kuhanjem brokule u vodi ili mikrovalnoj pećnici svi se enzimi unište u roku od jedne jedine minute.
Naime, dugim se kuhanjem povrća gube svi vitamini topivi u vodi poput vitamina C, a uz to se raspadaju i folati i niacin.
Uz brokulu, odlično je jesti i rukolu, wasabi, rotkvicu i slično bilje, poput svježeg kupusa, koji svi sadrže mirosinazu i imaju antikancerogeni učinak.
Jednako vrijedan savjet daju i za kuhanje s češnjakom. Naime, ako ga se nasjecka i ostavi da stoji petnaestak minuta, svi neaktivni spojevi u češnjaku pretvaraju se u alicin, aktivnu zaštitnu fitokemikaliju. Kada se ona kombinira s rajčicom ili nekom drugom namirnicom koja sadrži lipocen, ova se snažna fitokemikalija još bolje apsorbira.
Stoga, kad sljedeći put radite umak od rajčica, pripazite malo ....
Novi komentar