Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2013. 12:51:00
SJAJNO!

Kuhanje kao prevencija raka

Pokazalo se da je najučinikovitije kuhati brokulu 5 minuta na pari, jer se na taj način očuva dovoljna količina enzima mirosinaze koji stvara spomenuti sulforan

Kako pravilno skuhati brokulu
Kako pravilno skuhati brokulu (Arhiva)

Priprema povrća vrlo je važna kako bi se što bolje očuvali svi važni i ljekoviti sastojci, a stručnjaci su posebnu pažnju posvetili kuhanju brokule i ostalih kupusnjača koje su odličan izvor sulforafana, fitokemikalije koja ima snažan antikancerogeni učinak. 

Nakon usporedbe brokule kuhane u vodi, na pari i u mikrovalnoj pećnici, pokazalo se da je najučinikovitije kuhati brokulu 5 minuta na pari, jer se na taj način očuva dovoljna količina enzima mirosinaze koji stvara spomenuti sulforan. Kuhanjem brokule u vodi ili mikrovalnoj pećnici svi se enzimi unište u roku od jedne jedine minute. 

Naime, dugim se kuhanjem povrća gube svi vitamini topivi u vodi poput vitamina C, a uz to se raspadaju i folati i niacin. 

Uz brokulu, odlično je jesti i rukolu, wasabi, rotkvicu i slično bilje, poput svježeg kupusa, koji svi sadrže mirosinazu i imaju antikancerogeni učinak.

Jednako vrijedan savjet daju i za kuhanje s češnjakom. Naime, ako ga se nasjecka i ostavi da stoji petnaestak minuta, svi neaktivni spojevi u češnjaku pretvaraju se u alicin, aktivnu zaštitnu fitokemikaliju. Kada se ona kombinira s rajčicom ili nekom drugom namirnicom koja sadrži lipocen, ova se snažna fitokemikalija još bolje apsorbira.

Stoga, kad sljedeći put radite umak od rajčica, pripazite malo ....

 

21.11.2013. 12:51:00
http://metro-portal.hr/kuhanje-kao-prevencija-raka/81726/