« Život
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
BUĐENJEEE

Kratka tjelovježba budi bolje od kave

Ako vam ujutro treba stimulans da bi vam se oči otvorile, a mozak počeo funkcionirati, pokušajte umjesto kave na prazan želudac napraviti kratku vježbu

Vježbanje je novi kofein?
Vježbanje je novi kofein? (Arhiva)
Više o

kava

,

tjelovježba

,

buđenje

,

jutarnja tjelovježba

Kava kao sredstvo za buđenje i održavanje koncentracije može se zamijeniti, vjerovali ili ne, i to kratkom intenzivnom tjelovježbom u trajanju od samo pola minute. 

Ljubitelji ove metode buđenja tvrde da je i ovako kratka tjelovježba savršeno dovoljna da vam razbudi mozak i tijelo. Savjet glasi - barem dvadeset brzih sklekova ili čučnjeva, bilo što čime ćete znatno podići broj otkucaja srca za otprilike 70 posto.

Najveći zagovornik ove metode je pisac Gregory Ferenstein koji je ovu metodu počeo primjenjivati svaki put kad osjeti pospanost, i tvrdi da su rezultati bolji nego nakon kave. Kako bi to dokazao, proveo je i eksperiment.

Kognitivni testovi pokazali su šest posto bolje rezultate nakon 250 mg kofeina i čak 12 posto nakon pola minute intenzivnog vježbanja. Jednake rezultate postigao je i u testovima dugotrajnog pamćenja i refleksa, dok se kofein pokazao superiornim u testovima kratkotrajnog pamćenja.

Tu su rezultati bili 26 posto bolji nakon kofeina, a 16 posto bolji nakon vježbanja. 

No, da ne bi sve ostalo na jednom čovjeku, vrijedi spomenuti da je slično istraživanje provedeno na institutu Montreal Health gdje su, na bitno većem uzorku, dokazali da tjelovježba povećava snagu mozga znatno bolje od kofeina.

Stoga, ujutro prvo sklekovi, a onda čaj ....

04.12.2013. 21:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh