« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
RODITELJI I FEJS

Kontroliranje vašeg djeteta na Facebooku je gubljenje vremena

Ne špijunirajte vašeg tinejdžera na Internetu već za dugoročne rezultate izgradite s njime odnos povjerenja

Fotografija vijesti
Više o

Facebook

,

facebook privatnost

Korištenje društvenih mreža može u pojedinim slučajevima tinejdžere učiniti depresivnima, tjeskobnima i agresivnima, ali roditelji svejedno gube vrijeme špijunirajući svoje potomke, tvrde znanstvenici.

Istraživači sa Sveučilišta California State preporučuju roditeljima da ne preispituju i ne osuđuju što njihova djeca rade na Internetu, već da to riješe razgovorom s njima i slušanjem što njihovog tinejdžera muči.

Znanstvenici tvrde kako korištenje Facebooka i sličnih mreža ima kako pozitivne, tako i negativne učinke na djecu. Oni koji koriste Facebook imaju veću sklonost narcizmu, dok oni koji su iznimno aktivni na stranici češće pokazuju psihološke poremećaje, poput nedruštvenog ponašanja i manije.

Ukoliko tinejdžer svaki dan provodi više sati online, to može rezultirati tjeskobom, depresijom ili drugim psihološkim poremećajima. Ipak, Facebook ima i pozivitnih strana, pomažući inače vrlo introvertiranoj djeci da steknu više prijatelja i budu opušteniji u društvenim situacijama.

Stručnjaci da godišnjoj konvenciji Američkog psihološkog društva rekli su kako je uzaludno da roditelji pokušavaju saznati čime se to njihova djeca bave online, budući da će tinejdžer lako pronaći način da prevari roditelja.

„Ukoliko mislite da trebate koristiti nekakav računalni program da potajno nadzirete druženje vašeg djeteta na mreži, znajte da je to gubitak vremena, budući da će ono pronaći način da vas prevari u svega nekoliko minuta" rekao je Larry Rosen, voditelj istraživanja.

„Komunikacija je ključ uspjeha u roditeljstvu. Počnite razgovarati s vašom djecom, odnosno, slušajte što vam imaju za reći. Ako s djetetom izgradite odnos povjerenja, ono će vam samo prijaviti ukoliko ga netko maltretira ili gnjavi sa porukama, slikama ili tekstom", zaključuje dr. Rosen.

09.08.2011. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh