« Život
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
HORMON DHEAS

Koliko novca, toliko godina života

Znanstvenici su ustanovili da bogati imaju veću koncentraciju hormona DHEAS koji produžuje život

Kupanje u novcu
Kupanje u novcu (Shutterstock)
Više o

farmaceutske kompanije

,

hormoni

,

životni vijek

,

rođeni 26. lipnja

,

Bukovački zlatnik

Bogati žive duže zbog hormona koji im produžuje život, pokazuje istraživanje koje je u Velikoj Britaniji provedeno na 10.000 ispitanika starijih od 50 godina. Visoka razina hormona DHEAS zabilježena je kod osoba s brojnim interesima koje se zdravo hrane, puno kreću i izbjegavaju stres, a radi se o faktorima koji su većinom prisutni kod bogataša, piše Daily Mail.

DHEAS pospješuje koncentraciju i rad mozga te upućuje na mentalnu snagu, pogotovo kod muškaraca. Znanstvenici tvrde da se iz koncentracije tog hormona može iščitati očekivano trajanje života pojedinih društvenih slojeva.

>>Je li starenje bolest ili nezaustavljiv prirodni proces?

Lučenje hormona najintenzivnije je u djetinjstvu dok se koncentracija s godinama prirodno smanjuje. "Koncentracija je veća kod aktivnih osoba koje imaju dinamičan krug prijatelja i interesa. Još je prerano tvrditi da postoji izravna povezanost hormona i dugovječnosti, ali sve ukazuje na to da prednosti koje sa sobom donosi novčano blagostanje utječu na pojačano lučenje DHEAS-a", tvrdi voditelj istraživanja Michael Marmot.

Pod prednostima života bez financijskih problema, znanstvenici podrazumijevaju kvalitetniju prehranu, bolju zdravstvenu skrb, manje stresa, veći broj putovanja i hobija te intenzivnije bavljenje sportom.

O povezanosti bogatstva i očekivanog trajanja života govori i novija studija koju je proveo Institut za ekonomska istraživanja (DIW) u Njemačkoj. Rezultati studije pokazuju da imućne žene žive tri, a imućni muškarci čak šest godina duže od siromašnih.

"Osobe s financijskim problemima češće pate od pretilosti, nedostatka kretanja, prekomjernog pušenja te nedovoljnog konzumiranja voća i povrća. Takav način života dovodi do bolesti poput dijabetesa i visokog tlaka", upozorava Marmon.

Na kraju, ali ne manje važno treba istaknuti i jedan od ciljeva istraživanja kojeg Marmon i kolege provode na Sveučilištu u Londonu - hormon DHEAS u obliku tableta trebao bi postati novi hit na tržištu.

>>Farmaceutske kompanije izmišljaju istraživanja i kupuju liječnike

22.10.2010. 23:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    23.10.2010. 10:01
    Ovo nije mišta doli pro kapitalistička ideologija i notorna glupost, jer DHEA se luči iz više razloga, a ne samo radi novca ujedno netko sa više novca može imati više stresa i ukupnog zadovoljstva. Osim toga taj hormon je moguće konzumirati drugim putevima http://en.wikipedia.org/wiki/Dehydroepiandrosterone ... jedino što većini imućnih omogući dug život je ukupna kvaliteta života i ako u tom smjeru (zdravlja) ulažu u sebe. Znanstvenici nemaju šta raditi pa izvaljuju gluposti redovno i razloge nečega koriste u svoju korist iako ne mogu dokazati nikako da su upravo to razlozi tj rezultati njihove studije.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh