« Život
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
IZNENAĐUJUĆE

Na Mjesecu pronađene nove velike količine vode

NASA je otkrila velike količine zamrznute vode u krateru Cabeus, kao i mnoštvo drugih elemenata

Mjesečev krater Cabeus
Mjesečev krater Cabeus (Wikipedia)
Više o

NASA

,

Mjesec

,

LCROSS

,

najskuplje povrće

Američka agencija za istraživanje svemira NASA prošle godine je poslala raketu na Mjesec, točnije na krater Cabeus koji se trajno nalazi u sjeni. Kako prenosi časopis Science, tamo su pronađena neka izvanredna otkrića, uključujući veliku količinu vode u obliku leda, ugljikov monoksid, srebro, živa i druge tvari koje su iznenadile znanstvenike.

U sklopu misije nazvane LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite), raketa je poslana u mračan i leden krater, a instrumenti na satelitu mjerili su prikupljeni spektar svjetlosti i čestice prašine.

>> Mjesec poput stare jabuke, sve se više skuplja

Anthony Colaprete iz NASA-inog istraživačkog centra Ames u Moffett Fieldu (Kalifornija) i njegovi kolege procijenili su da 5.6 posto ukupne mase unutar kratera Cabeus čini zamrznuta voda. Kako kaže Colaprete, to su velike količine vode.

Znanstvenici kažu da je otkriće žive bilo neugodno iznenađenje jer su pronađene velike količine. Kako kaže Kurt Retherford s Instituta Southwest Research u Teksasu, njezina toksičnost mogla bi predstavljati izazov za ljudsko istraživanje.

22.10.2010. 19:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh